Nechte se unést sváteční náladou: Vánoční novinka Davida Deyla má i videoklip

23. prosinec 2019

Novinkou mezi svátečními skladbami je známá píseň Somewhere In My Memory z oblíbeného vánočního filmu Sám doma II. Nahrál ji zpěvák David Deyl spolu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a Dětským pěveckým sborem Českého rozhlasu. K nahrávce vznikl i videoklip. Natáčelo se v kostele svatých Cyrila a Metoděje v pražském Karlíně.

Nahrávka je originální mimo jiné i tím, že píseň Somewhere In My Memory dosud nebyla natočena ve spojení sólového zpěváka, dětského sboru a velkého symfonického orchestru. Píseň byla nahrána v originálním textu. Ostatně její autor, americký skladatel John Williams, k překladům nedává autorská práva. Na jejím vánočním poselství to ale nic nemění. Jak v rozhovoru sdělil sám David Deyl: „Podstatné jsou emoce, které tato píseň přenáší.“ Ostatně právě touto písní chce oslovit všechny generace, které mají film Sám doma rádi a píseň Somewhere In My Memory si jednoznačně spojují právě s Vánocemi.

Za výběrem jsou ale i další osobní důvody Davida Deyla. Jak prozradil, tato píseň ho provázela od dětství a vždy byl jeho sen ji zazpívat nebo zahrát. Od dětství ho provází i samotný film, Sám doma. Přiznává ale, že je perfekcionista a na výběr spoluúčinkujících klade vysoké nároky: „Když jsem slyšel, jak zpívá Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu pod vedením Věry Hrdinkové, přál jsem si něco společného vymyslet.“ Dne 27. listopadu tohoto roku se sen stal skutečností. Nahrávalo se pouhé dvě hodiny ve Studiu 1 Českého rozhlasu. Pomoc s výslovností zajistil rodilý mluvčí a výhodou samozřejmě bylo, že děti píseň i samotný film velmi dobře znaly. SOČR pak již podtrhl celkovou kvalitu nahrávky.

Poslední krok celého projektu proběhl v pátek 13. prosince v kostele svatých Cyrila a Metoděje v pražském Karlíně. V krásných interiérech kostela se k rozhlasové nahrávce dotáčel videoklip. Jakkoliv bylo filmování v lehkých koncertních šatech v prosincovém počasí pro děti zkouškou profesionálního přístupu, spolu s Davidem Deylem si všichni pracovní atmosféru užívali.