Nedaleko Zábřeha začali hloubit průzkumný vrt na pitnou vodu

11. květen 2020

Nový zdroj pitné vody pro tisíce domácností v Zábřehu a okolí hledají už několik let vodohospodáři z regionu. Před nedávnem kvůli tomu začali hloubit průzkumný vrt, který má mít hloubku úctyhodných 130 metrů. V mělčích vrstvách je půda znečištěná zemědělskou chemií.

„Jsme svědky budování vrtu, který by měl mít průměr mezi padesáti až sedmdesáti centimetry, je speciálně projektován tak, aby byl absolutně odizolován. To znamená, že je nepropustný tak, aby nebyl žádným způsobem kontaminován a byl absolutně oddělen od prostředí,“ říká ředitel Vodohospodářských zařízení Šumperk Martin Budiš, se kterým stojíme nedaleko úpravny vody u Zábřehu.

S hloubením tu dělníkům pomáhá speciální vrtná souprava. „Patří k nejhlubším vrtům v České republice,“ dodává Budiš. Zábřeh svůj vlastní zdroj pitné vody nemá.

Jen několik desítek metrů hluboké vrty v okolí jsou nepoužitelné kvůli znečištění zemědělskými pesticidy. Město tak vodu musí odebírat zhruba z deset kilometrů vzdálených Olšan. Jeho vedení to chce změnit. „Jednoznačně je to strategie města Zábřeha, aby zdrojů bylo více. Aby bylo možné v případě nějaké havárie možné využívat více zdrojů pitné vody. Samozřejmě období sucha z důvodu globálního oteplování nám dává za pravdu, že tato strategie je správná,“ vysvětluje lidovecký starosta František John. Jestli bude voda z nového vrtu pitná, ale zatím není jasné.

„Jakmile dosáhneme 130 metrů a vrt plnohodnotně zajistíme, tak budou probíhat čerpací zkoušky, kdy budeme testovat vydatnost vrtu. Očekáváme 30 litrů za sekundu. V rámci těchto zkoušek se bude zkoumat i kvalita vody, bude se dělat chemický rozbor,“ uzavírá Martin Budiš. Vodohospodáři už jeden průzkumný vrt nechali vyhloubit předloni. Ten dosahoval dokonce 200 metrů. Voda vyčerpaná z této hloubky už ale obsahovala příliš velké množství manganu a železa. Vedení města tak doufá, že tentokrát se vhodný zdroj najít povede.

Spustit audio