Nedělní Noční linka: Hospicová péče

9. prosinec 2018

Jaký smysl má hospicová péče? Pomohl vám hospic? Je hospicová služba v České republice dobře nastavená? Je dostupná i ve vašem regionu?

Je možné zvládnout starost o těžce nemocného jen za pomoci hospicové péče, když jste na to jinak úplně sami? Dokázali jste se o své blízké na sklonku jejich života postarat i bez této služby? Jak je nastavená péče o nevyléčitelně nemocné v zahraničí, máte zkušenosti?

Lůžkové hospice slouží ve chvíli, kdy už medicína nemocnému člověku nedokáže pomoct, kdy už se rodina není schopná doma postarat o své těžce nemocné. Jde o takzvanou paliativní medicínu, jejímž cílem je zachování co nejlepší možné kvality života nevyléčitelně nemocných, ale i jejich blízkých.

Hospice nejsou nemocnicí, ani domovem důchodcům, jsou místem, kde lidé ani v poslední fázi života netrpí nesnesitelnými bolestmi, nepřichází o svou lidskou důstojnost a nezůstávají sami.

V České republice se v posledních letech rozšířily i mobilní hospice, které pomáhají těžce nemocným strávit poslední dny života doma. Hospice jsou i významnou oporou pro blízké nemocných, zapůjčují pomůcky, poradí, nabídnou psychologickou pomoc.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.