Nedělní Noční linka: Je pro děti rozvedených rodičů vhodnější střídavá, nebo výlučná péče?

20. leden 2019

Jak jste vyřešili výchovu dětí po rozvodu? Byli jste schopní se s partnerem dohodnout? Jaká varianta péče o nezletilé děti v rozvedených rodinách je podle vás lepší?

Máte zkušenosti se střídavou péčí? Jak jste se vy, tatínci, vyrovnali po rozvodu s tím, že vidíte své děti jen dva víkendy v měsíci? Je podle vás nepsaným pravidlem, že obvykle dostane děti do péče žena? Jak moc je pro tatínky složité, aby získali děti do své péče? Jak funguje porozvodová péče v zahraničí?

Jedním z nejdůležitějších bodů rozvodu je vyřešení péče o nezletilé dítě. Pokud nejsou rodiče schopní se dohodnout, rozhodne soud. Ten zohledňuje především potřeby dítěte, jeho citové vazby, přání, ale také bere ohled na to, jaké zázemí rodiče dítěti nabídnou, reflektuje výchovné schopnosti rodičů a podobně.

Občanský zákoník schvaluje několik forem péče: výlučnou jednoho z rodičů, střídavou, společnou nebo třeba péči osobou odlišnou od rodičů.

V případě výlučné varianty je dítě svěřeno do péče jednoho z rodičů, otce nebo matky s tím, že druhý rodič má právo na pravidelný styk se svou ratolestí. Často se setkáváme s tím, že děti bydlí s matkou a s otcem se stýkají každý druhý víkend.

Podstatou střídavé péče je, že určité období tráví dítě s každým z rodičů. Například jeden týden je u matky, druhý u otce.

Společná forma je obvyklá spíše pro situace, kdy se jedná o starší nezletilé dítě, které už nesdílí společnou domácnost s rodiči nebo jsou naopak otec i matka i po rozvodu schopní žít v jedné domácnosti. V takovém případě není určena ani vyživovací povinnost.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio