Nedělní Noční linka: Předvánoční zvyky a tradice nás vrací do dětství

2. prosinec 2018

Jaké předvánoční zvyky a tradice dodržujete? Vzpomínáte díky nim na dětství? Čemu se v tomto čase věnujete, abyste vytvořili kouzlo domova pro sebe i blízké? Co na Barborku a Mikuláše? Vkládáte v tomto čase do vázy větvičky třešní a nebo dodržujete jiný předvánoční zvyk?

Například Barborky jsou prastarý lidový adventní zvyk, kdy se na svátek svaté Barbory 4. prosince-20 dnů před Štědrým dnem uřežou větvičky třešní nebo višní, vloží se doma do vázy s vodou tak, aby do Vánoc doma v teple pěkně rozkvetly, což se s trochou péče a štěstí snadno povede.

Rozkvetlé barborky o Vánocích symbolizují nejen příchod nového světla v podobě Ježíše Krista, ale připomínají nám i zimní slunovrat, který v konečném důsledku způsobí zánik zimy a příchod dalšího voňavého a květy ozdobeného jara. Také to může znamenat, že se dívka, která barborku měla ve váze do roka a do dne vdá. Vyšlo vám to někdy, milé dámy?

Důležité je nařezat větvičky šikmými řezy, vložit je do vázy naplněné vodou a postavit je do chladné místnosti. Podle druhu větvičky je asi 5 až 12 dní před kvetením přeneste do teplého obývacího pokoje. A pak už se můžete těšit na to, jak se budou jednotlivé kvítky postupně otevírat.

Moderátor Karel Sladký je rád, že lidé nezapomínají na české tradice, tradiční předvánoční zvyky našeho dětství. S posluchači, ale i diváky si je připomíná i na předvánočních setkáních. Vybavila se vám nějaká hodně zajímavá tradice, která u vás doma nikdy nemohla chybět?

Větvičky třešní určitě nebudou ani letos chybět ve váze u mé maminky, ostatně právě ona udržuje tradice od mého dětství. A tak i proto se rád domů za rodiči vracím. Jsem zvědavý, zda si na mě i letos Barborka nebo Mikuláš vzpomene. Náramně se u toho s rodiči bavíme a vzpomínáme na to, když jsme byli s bráchou malí.

Na vaše příběhy se moc těší moderátor Noční linky Karel Sladký. Můžete mu k tématu už teď napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.