Nedomrlá nultá léta. Co jsem dělala mezi pádem dvojčat a založením TV Barrandov

9. říjen 2017

V roce 2000 mi bylo sweet seventeen. Na internet jsme s bratrem chodili po večerech k mámě do ordinace. Mail jsem tehdy považovala za něco, co potřebuje pouze máma, aby lidem napsala, že mají přijít na preventivní prohlídku. Počítač byl něco, co je připojeno k tiskárně, na které se dají kopírovat maturitní otázky. Největší světáci ze třídy, kteří se později měli stát informatiky, psali pod referát: zdroj – internet. Vetchá úča, odbornice na Ruchovce a Lumírovce, jim to tolerovala.

Já osobně jsem hltala články o protestech proti Mezinárodnímu měnovému fondu v Reflexu, který mi tehdy přišel jako etalon vznešené publicistiky. Nehledě na články J. X. Doležala o hulču, které bylo už tehdy nutno přeskakovat. Nosila jsem bedekry do zvonu a obrovské svetry ze second handu. Chodit za školu do čajovny a číst si tam Dopisy Olze byl základ mojí identity. Následující rok mám v mlze – snad kromě televizní krize a emočních demonstrací na Václaváku. Byla objevena pátá chuť umami.

11. září 2001, když spadla Dvojčata, jsem dělala průvodkyni na zámku a rakouští návštěvníci se najednou začali nezvykle ošívat a smskovat. 2002 jsem prožila v duchu pubertálního aktivismu – spolu s ostatními, kteří viděli více než dvakrát film Vlasy, jsem chtěla dosáhnout uzavření jaderné elektrárny Temelín. A zastřelil se herec Bróďa, národní klenot. V roce 2003 Václava Havla vystřídal Klaus a my jsme u telky přemýšleli, proč má tak zamhouřené oči.

Václav Klaus

Štěstí Bohdana Slámy a love story Standy Grosse

Na kolejní diskotéce jsme tančili na Tublatanku, ale největší emoce vyvolávala píseň V cudzom mestě od Jany Kirschner, jejíž text znali dokonce i stavaři zpaměti. Pak přišel rok 2004 a Zuzce Bubílkové umřel Šimek, od moderování pořadu S politiky netančím ji to neodradilo. Mark Zuckerberg založil Facebook, jehož existenci jsem zaznamenala až na konci „desítek“. Předsedou vlády se stal někdejší nádražák, JUDr. Standa Gross. Sledovala jsem jeho lovestory s prodavačkou z parlamentní kantýny Šárkou.

V roce 2005 telefonního operátora Oskar koupil Vodafone a jméno se uvolnilo pro syny hipsterů. O rok později začala vysílat křesťanská televize Noe. Českého lva za nejlepší film dostal film Štěstí Bohdana Slámy – chudoba začala být moderní. Měla jsem brigádu v divadelní kavárně (samozřejmě), nakupovala oblečení v Terranově a studovala sdružená uměnovědná studia aka výšku pro ekonomické sebevrahy.

Z filmu Štěstí

Jíst, meditovat a pít semtex s vodkou

2007 jsme vstoupili do Schengenského prostoru – z celnic se staly postupně duty free shopy a směnárny. Daniel Landa zpíval o tom, že touha je zázrak, kámo zázrak, což se ani dnes nedá rozporovat. Další rok bodrý premiér Mirek Topolánek, autor knihy Hlavně se z toho neposrat, poctil premiérskou medailí bratry Mašíny. Vyvolalo to flame, jestli jsou to vrahouni nebo hrdinové, kterým uklouzlo pár kulek.

V roce 2009 mi bylo dvacet šest a mamka říkala, že v mém věku už byla nejstarší rodičkou v brněnské porodnici. Barack Obama se stal prvním americkým prezidentem, kterému teoreticky mohlo narůst afro. Radost z toho měla i Beyoncé. Začala vysílat TV Barrandov a udělala štěstí s opakováním Ženy za pultem a majora Zemana a věšteckým pořadem. O rok později se do parlamentu dostala bizarní strana Věci veřejné, asi kvůli kouzlu pořadu Na vlastní oči Radka Johna, u kterého se předpokládalo, že stejnou spravedlnost zaseje i v politice. Díky filmu Jíst, meditovat, milovat se spoustu labilních žen rozhodlo jet meditovat do indického ášramu.

Nulky jsou pro mě rostříštěné, bez jednoznačné estetiky, překryté adolescencí, glamour nápojem semtex s vodkou, chozením s kluky. Jako by ale nejen v mé osobní historii, ale paměti celého světa byly jakýmsi přechodným, nedomrlým stavem.

Párty v roce 2005
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.