Nedostatek důkazů. Krajský soud vrátil případ nočních střeleb obrněných vozidel na Libavé k novému projednání

19. září 2018

Nedostatek důkazů. To je hlavní důvod, proč se olomoucký krajský soud rozhodl vrátit svým kolegům z nižší instance případ nočních střeleb obrněných vozidel na Libavé k novému projednání.

V květnu 2016 ve výcvikovém prostoru Libavá jedno vozidlo zasáhlo druhé. Dva vojáci utrpěli zranění. Za ublížení na zdraví z nedbalosti okresní soud původně potrestal podmíněným trestem velitele vozu Marcela Kulišťáka. Další dva vojáky obžaloby zprostil. Teď ale odvolací senát původní rozsudek zrušil a rozhodl, že je potřeba doplnit další důkazy.

Na 18. květen 2016 mladý desátník Marcel Kulišťák do konce svého života nezapomene. Výstřely z bojového vozidla, kterému velel při nočních střelbách nedaleko Přáslavic, málem zabily jeho kolegy.

Jeden vyvázl s lehkým zraněním, druhý o život v nemocnici bojoval několik týdnů. Přišel o ruku a nohu. Přesto se Marcel Kulišťák vinný necítí. Před soudem tvrdil, že nijak nepochybil a plnil jen příkazy svých nadřízených.

Odvolací senát mu dal za pravdu. Původní rozsudek zrušil a vrátil k novému projednání. Potvrzuje mluvčí soudu Michal Renda: „Okresní soud zcela nedostatečně zhodnotil v řízení provedené důkazy, když vzal v úvahu pouze některé z provedených důkazů a nevypořádal se s ostatními důkazy, tedy nedostatečně zjistil a vyhodnotil skutkový stav věci.“

Ze soudní síně tak Marcel Kulišťák odcházel spokojený: „Věřím, že to dopadne tak, že v příštím kole u okresního soudu už dojde k tomu, že budu zproštěn všech obvinění.“

Soud zároveň vyhověl i požadavkům žalobce Mojmíra Plevy: „Tam ty základní otázky možnosti ze strany toho obžalovaného, co mohl a nemohl vidět, a jak měl jednat nebo jak nejednal, to bude třeba znovu objasnit.“

Původně byly kromě Kulišťáka obviněni i velitel střeleb Zdeněk Havala a Luděk Liedermajer, který působil ve funkci střelce operátora. Okresní soud je ale osvobodil. Teď se projednávání případu vrací na začátek.

Podle soudu musí být vyslechnuti další svědci a důležité odpovědi by měly dát taky nové znalecké posudky. Připomíná mluvčí krajského soudu Renda: „Jako například, jaký vliv na vinu obžalovaného měla skutečnost, že nesvítila obrysová světla bojových vozidel, že by vozidla neuposlechla rozkaz a nezastavila, či že řídící střelby ztratil přehled o pohybu vozidel a že i přes uvedené byl vydán příkaz ke střelbě.“

Konečné je tak v případu prozatím jen rozhodnutí o tom, že Marcel Kulišťák nemusí platit ministerstvu obrany dva miliony korun jako náhradu škody. Rozhodl o tom krajský soud už letos v červenci.

autor: kra
Spustit audio