Nehod na vlakových přejezdech v kraji je o polovinu méně. Železničáři nebezpečná místa opravují

14. listopad 2018

Počet nehod na přejezdech v Olomouckém kraji se oproti loňsku snížil o polovinu. Možná i díky investicím železničářů, kteří letos ve spolupráci se starosty a policií vytipovali a opravili v regionu celkem 12 vlakových přejezdů. Ty jsou teď bezpečnější. V příštím roce chtějí v opravách pokračovat.

„Vlaku jsem si všiml až na tom přejezdu, to už bylo pozdě, tak jsem stačil akorát přidat, abych z něho zmizel,“ popisuje třiatřicetiletý Ondřej. Na začátku srpna řídil auto, kterým vjel pod vlak na přejezdu v Kostelci na Hané na Prostějovsku. Na zadním sedadle vezl malého syna. „Situace byla poměrně nepřehledná, jednak kvůli skupinkám lidí a jednak taky tím, že ten přejezd není dostatečně značen z našeho směru,“ myslí si zkušený řidič.

A popisuje, jak to na místě vypadá: „Z naší strany je v sousedství toho přejezdu křižovatka, ale přejezd je značený pouze výstražným křížem. Není tam ani stopka, natož aby tam byla světelná signalizace. Na té křižovatce se stýkají tři cesty a pro všechny cesty je tam pouze tento jeden výstražný kříž natočený zešikma, aby na něj bylo co nejlépe vidět ze všech stran – takže na něj není vidět ani z jedné.“

Letos opravili už 12 přejezdů

V Kostelci na Hané jsou přejezdy celkem čtyři. Jejich úpravy v budoucnu Správa železniční a dopravní cesty neplánuje. Podle mluvčí Radky Pistoriusové ale železničáři letos opravili dvanáct přejezdů. „Každý měsíc se schází Správa železniční dopravní cesty jednak s místními samosprávami, ale také s policií a s dopravci, abychom vytipovali přejezdy, které je potřeba opravit,“ dodává mluvčí.

V příštím roce podle ní chce správa opravit minimálně stejný počet přejezdů. „Bohužel Česká republika zaujímá nelichotivé místo v počtu nehod na železničních přejezdech,“ uzavírá.

Policejní statistiky ukazují, že v letošním roce došlo v Olomouckém kraji k sedmi dopravním nehodám na železničním přejezdu. To je zatím oproti loňskému roku polovina. Policisté se na kontrolu řidičů na přejezdech zaměřují i v rámci dopravně bezpečnostních akcí několikrát do roka.

„Tak se řidiči v okolí železničního přejezdu mohou nezřídka setkat i s policejní hlídkou, která zde měří rychlost projíždějících vozidel. Za takový přestupek pak mohou získat pokutu až do výše 2500 korun, v případě výrazného překročení rychlosti jim může být vysloven i zákaz řízení,“ uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

autor: tas
Spustit audio