Nehoráznost. Nájemníci splacených městských bytů se brání dalším poplatkům za převod do vlastnictví

18. červen 2021

Před více než dvěma dekádami začala v Olomouci stavba bytů, kterou z části dotoval stát, část nákladů zaplatili nájemníci a zbytek doplatili v nájemném. Po dvaceti letech lidé očekávali, že se stanou bezúplatně vlastníky bytů. Podle radních jsou ale tehdejší smlouvy neplatné. Zastupitelům navrhnou, aby město převádělo byty na nájemníky za doplatek.

„Kdybychom tohle před dvaceti lety věděli, tak si určitě vezeme nějakou hypotéku od banky a řešíme si to svým způsobem. Tohle nám přišlo jako nehoráznost, podpásovka a životní prohra, protože v podstatě nic nemáme,“ říká jedna z nájemnic družstevních bytů v Olomouci, která s manželem roky splácela nájem s tím, že se po uplynutí doby za symbolickou korunu stanou vlastníky. K tomu ale nedošlo, dle radnice jsou tehdejší smlouvy o smlouvě budoucí neplatné.

„Zjistila se taková nemilá věc, že ty budoucí kupní smlouvy jsou stiženy vadou, která způsobuje pravděpodobně jejich úplnou neplatnost. Týká se to 400 bytů,“ vysvětluje náměstek primátora Matouš Pelikán z KDU-ČSL. Záležitostí se zabývá soud, radní se ale na jeho verdikt rozhodli nečekat. Po více než rok trvajících analýzách expertů se byty rozhodli převést na nájemníky za doplatek, který bude dle Pelikána zlomkem jejich obvyklé ceny stanovené znalci.

„Ten doplatek je v jednom případě asi 1290 korun za metr čtvereční a u druhého družstva asi 1630 korun za metr čtvereční,“ přibližuje Pelikán.

„U nás, jak jsem se na to dívala, by to mělo vycházet na nějakých 70 000, Částka, kterou nevím, kde mám teď vzít. Nevím, proč bych se měla dál zadlužovat, když jsem dvacet let městu zadlužená byla. Myslím, že bude i spousta starších lidí, kteří jsou v důchodovém věku a nevím, kde by na to ty peníze měli vzít,“ obává se jedna z nájemnic. Právní zástupce nájemníků Zdeněk Joukl bude dál požadovat převod družstevních bytů na jeho klienty bez doplatků. V opačném případě budou chtít náhrady škody. „Podáme žaloby na nahrazení projevu vůle, čili aby byla uzavřena kupní smlouva, nebo aby město zaplatilo škodu ve výši hodnoty toho bytu. Součet těch škod v současné výši dosahuje 250 milionů korun,“ doplnil Joukl.

Záměr převodu za doplatek zatím pouze schválila městská rada a ještě ho musí odsouhlasit zastupitelstvo.

autor: bas
Spustit audio