Nejčastější důvody nehod na elektrokolech? Vysoká rychlost, absence přilby či alkohol, tvrdí dopravní preventisté

20. únor 2023 12:43

V Česku přibývá dopravních nehod na elektrokolech. Dokládají to statistiky Centra dopravního výzkumu. Od roku 2017 bylo na silnicích v Česku usmrceno 201 cyklistů, šestnáct procent z nich jelo právě na elektrokole. Častou příčinou tragických havárií je vysoká rychlost a nezkušenost kolaře. Vyloženě nebezpečnou a zároveň ohroženou skupinou jsou senioři.

„Má to jeden převod vepředu, a vzadu deset převodů,“ říká paní Jana, která dostala elektrokolo od své dcery k sedmdesátinám. „Škála možností je úžasná. Můžu jezdit i s dcerou, jinak bych ji nestačila,“ usmívá se.

Jana sportuje už od mládí. Přesto jí teď coby seniorce na elektrokole hrozí mnohem větší riziko nehody než běžnému cyklistovi. Je to především kvůli rychlosti. „Na elektrokole všechno běží mnohem vyšší rychlostí a tam je ten kámen úrazu. Už není čas na žádné reakce,“ vysvětluje Miroslav Charouz z olomouckého Besipu a dodává: „Měli jsme i takové případy, že se paní rozjela, neuvědomila si, jaký má to kolo odpich a dostala se do protisměru, kde zrovna projíždělo motorové vozidlo. Došlo ke srážce a bohužel to skončilo tragicky.“

Jízda bez přilby i pod vlivel alkoholu

Další příčinou smrtelných nehod na elektrokolech je taky nepoužívání přilby a alkohol. Kolizní situace senioři zažívají na silnicích i v terénu. Zvýšený počet výjezdů k cyklistům na elektrokolech má i Horská služba v Jeseníkách.

„Jsou to lidé, kteří využívají této podpory, že se na těch kolech dostanou i tam, kam by se normálně nedostali. Zaprvé nejsou na to trénovaní a nemají s těmi koly třeba takovou zkušenost. Navíc to kolo je těžší. Stávají se situace, kdy jim dojde šťáva v baterce, a potom jsou nuceni kolo tlačit, a když na tom není jejich srdíčko tak zdravotně dobře, tak řešíme kolapsy, infarkty,“ potvrzuje náčelník Horské služba v Jeseníkách Vítězslav Kaller.

Na elektrokole všechno běží mnohem vyšší rychlostí a tam je ten kámen úrazu. Už není čas na žádné reakce.
Miroslav Charouz z olomouckého Besipu

Olomoucké Centrum Semafor už třetím rokem pro seniory pořádá kurzy jízdy na elektrokolech. Je o ně vysoký zájem. „Nejenom senioři mohou získat praktické zkušenosti v jízdě na elektrokole dříve, než vyjedou do provozu,“ tvrdí koordinátorka Kateřina Nastoupilová. První letošní kurz jízdy na elektrokolech zahajují v dubnu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio