Nejen alkohol nebo automaty. Do poraden čím dál častěji chodí i lidé se závislostí na investování

31. květen 2023 13:40

Závislost na alkoholu, výherních automatech nebo sázení. S těmito problémy pomáhají pracovníci organizace Podané ruce svým klientům běžně. V poslední době ale do poraden míří stále častěji lidé se závislostí na investování. Té nahrává podle expertů vysoká inflace v Česku, kvůli které si někteří lidé zkouší přivydělat právě tímto způsobem.

„Začal jsem s investováním zhruba před dvěma lety a inspiroval mě k tomu kamarád, který investoval do kryptoměn a do akcií. Přišlo mi to jako docela zajímavá věc. Vůbec jsem to do té doby neznal, tak jsem to chtěl také zkusit,“ říká Jakub z Olomouce, který se ve volném čase věnuje investicím.

Na začátku nad nimi trávil i několik hodin denně. „Teď mám investování rozdělené na dvě části. Jednu dlouhodobější investici do budoucnosti, na důchod, kdy pravidelně každý měsíc odkládám nějaké peníze do fondu, případně akcií a potom menší částku používám na investování pro radost,“ dodává.

Pozorujeme vzrůstající trend lidí, kteří vyhledávají pomoc právě v rámci investování, které je nadměrné a už je ohrožující.
Jana Dominika Šatánková, krizová interventka z olomouckých Podaných rukou.

Na investování může vzniknout závislost podobně jako třeba na on-line sázení nebo hraní. Lidé s takovými potížemi se čím dál častěji objevují v poradnách organizace Podané ruce, kde její pracovníci pomáhají lidem se závislostí.

„Pozorujeme vzrůstající trend lidí, kteří vyhledávají pomoc právě v rámci investování, které je nadměrné a už je ohrožující. Častěji to bývají muži,“ objasňuje krizová interventka Jana Dominika Šatánková z olomouckých Podaných rukou.

Investující by měli zpozornět, pokud jim aktivita začne zasahovat do kvality vztahů nebo přichází o větší obnos peněz, než si můžou dovolit. „Tito lidé zanedbávají rodinu a je pro ně primární kontrolovat telefon, jak se kurzy mění. Nebo investují peníze, o které si ani nemůžou dovolit přijít,“ dodává Šatánková.

Jak pomoct závislým na investování?

Podle ní je kromě stanovení finančního limitu k investování nutné oblasti dobře porozumět. „Spousta lidí investuje z toho důvodu, že mají vidinu zabezpečení se na stáří. Teď je doba finančně náročná. Problém nastává, když naletí nějakému podvodníkovi anebo nedostatečně znají situaci a pouští se do něčeho, čemu nerozumí,“ upozorňuje Šatánková.

Pracovníci Podaných rukou klientům s touhou investování omezit nebo s ním zcela přestat, pomáhají různě. Cestou může být například deník kontrolovaného investování, terapie nebo třeba spolupráce s partnerem nebo partnerkou.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autoři: Barbora Weinekötter, Aneta Ščibrániová

Spustit audio