Nejen revize, ale také zprovozňování odstavených komínů. Kominíci mají daleko víc práce než vloni

6. říjen 2022 12:05

Topná sezona začíná a naplno to pociťují třeba kominíci. Nejenže se na ně obrací zájemci o kontroly spalinových cest, ale taky lidé přecházející na vytápění tuhými palivy. Důvodem jsou drahé energie.

Čtěte také

Frézujeme a vložkujeme komín. Majitelé se rozhodli, že použijí tento komín na kotel, který bude na peletky. Zprovozňují starý komín, který už odepsali a řekli, že už budou topit plynem. Ale znovu se k tomu se vrací,“ říká šéf jednoho z olomouckých kominictví Jiří Žák.

Ten má letos ve srovnání s předchozími roky výrazně víc práce. „Lidé se obávají, co bude dál, jestli bude drahá energie nebo jestli vůbec bude. Vrací se tedy zpět k tuhým palivům, takže se snaží zprovoznit staré komíny,“ popisuje.

„Děláme pět dní týdnu, někdy i v sobotu, ale prostě víc už to nejde.“
Kominík Jiří Žák z Olomouce

Kompletně zaplněný diář má Jiří Žák v těchto dnech i kvůli běžným revizím a kontrolám. „Je to každoročně, ale teď obzvlášť. Takže snažíme se dělat, co to jde. Děláme pět dní týdnu, někdy i v sobotu, ale prostě víc už to nejde,“ tvrdí Žák.

Odbornou kontrolu komínu před hlavní topnou sezonou by ale lidé rozhodně neměli podceňovat. Hlavně kvůli bezpečnosti. „Ročně vyjíždíme v kraji v průměru ke stovce požárů, které vznikly v souvislosti s topidly nebo se spalinovými cestami. Jednou z nejčastějších příčin vzniku požáru, při kterých dochází k úmrtí, je právě špatný technický stav topidla nebo komínu,“ upozorňuje mluvčí hasičů Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Bez dokladu o kontrole hrozí vysoká pokuta

Kolikrát za rok je nutné nechat komín zkontrolovat, ukládá zákon. Záleží na typu kotle i na spalovaném materiálu. Bez dokladu o kontrole ale v případě požáru hrozí desetitisícové pokuty.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio