Nejen tisíce květin, ale také výpěstky pěstitelů kopřiv. I to je k vidění na jarní výstavě Flora Olomouc

20. duben 2023 14:01

V Olomouci ve čtvrtek začíná čtyřdenní jarní etapa květinové výstavy Flora Olomouc. V pavilonech i na venkovních záhonech můžete obdivovat tisíce květin, mezinárodní výstavu bonsají, expozice zahrádkářských svazů a taky výpěstky pěstitelů kopřiv. Podle nich je tato rostlina nezaslouženě dlouhodobě opomíjená.

Čtěte také

„Ona je lumpačka, má svoje manýry. Neroste tam, kde byste si nejraději přála,“ říká Pavel Hala, který ví, o čem mluví. Je totiž kopřivář.

Jinak na kopřivu nedá dopustit. „Je to vhodná rostlinka pro každého zahrádkáře, protože po ní může sáhnout jako po hnojivu nebo jako po zelenině. Flora není jenom pro zahrádkáře, ale chodí sem i zemědělci, takže to pro ně může být inspirace jako pro plodinu,“ uvádí Hala.

Kopřiva je to vhodná rostlinka pro každého zahrádkáře.
Pavel Hala, kopřivář

I na výstavišti Flora můžete vidět, jak se farmáři postupně snaží pěstovat a využívat i kopřivy. Na podzimní etapě výstavy Pavel Hala slibuje oděvní kolekci z kopřiv.

Podle něj v Česku fungují zatím jen desítky kopřivářů. Kontakty udržují s kolegy od Kalifornie po Nový Zéland, nejvíc ve Velké Británii, Skandinávii.

Poslechněte si kompletní reportáž, v níž byl dokonce vyvrácen mýtus o tom, že má kopřiva má nejvíc léčivých látek, než začne kvést.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio