Nejlepší smažený květák ve vinném těstíčku podle moderátora Patrika Rozehnala
Máte rádi smažený květák? Zkuste ho obalit ho nikoliv v trojobalu, ale ve vinném těstíčku, jak to dělá moderátor Pochoutkového roku Patrik Rozehnal. Květák je jemný a hodí se k němu i česnekový dip.
- 1 středně velký květák
- 2 lžičky soli
- 2 vejce
- 150 ml mléka
- 100 ml bílého vína
- 250–300 g hladké mouky
- špetka mletého bílého pepře
- může být špetka strouhaného muškátového oříšku
- olej na smažení
- Na tvarohový dip:
- 100 g tvarohu z vaničky
- 80 g zakysané smetany
- 1 citron
- 1 větší stroužek česneku
- špetka soli
- špetka bílého pepře
- 30 g parmezánu nebo vyzrálé goudy
Postup
Květák zbavíme přebytečných listů a dáme vařit do vroucí vody se lžičkou soli. Vaříme jen do poloměkka, protože se pak květák bude ještě smažit. Uvařený květák vyndáme a necháme lehce zchladnout.
Mezitím si připravíme vinné těstíčko. Do mísy rozklepneme dvě vejce, ochutíme lžičkou soli a špetkou strouhaného muškátového oříšku a rozšleháme. Pak přilijeme mléko a bílé víno a vše znovu rozšleháme.
Nakonec postupně přisypáváme mouku a zašleháváme ji do těstíčka. Měli bychom docílit konzistence asi jako na lívance nebo palačinky.
Zchladlý květák rozebereme na jednotlivé růžičky a ty ponoříme do těstíčka. Důkladně je obalíme, aby se těstíčko dostalo i dovnitř. Pak pomocí vidličky květák vyjmeme a okapeme přebytečné těstíčko.
Smažíme ihned v rozpáleném oleji. Květák musí být celý ponořený, aby se usmažil dozlatova. Pak necháme jednotlivé kousky okapat na ubrousku.
Podáváme s vařenými brambory a česnekovým dipem, který si připravíme smícháním tvarohu, zakysané smetany, citronové šťávy, mletého bílého pepře, strouhaného parmezánu a česneku utřeného se solí. Na závěr můžeme ještě vmíchat nastrouhanou kůru z citronu.
Patrik Rozehnal
Je to jedno z jeho nejoblíbenějších jídel z dětství. Miluje ho i studený a nemusí k němu mít ani vařené brambory, které se ke květáku nejčastěji servírují. Recept na tento pokrm a spoustu dalších zajímavých jídel najdete i v kuchařce Pochoutky z chaloupky, kterou vydal Radioservis.