Nejlepším rodinným receptem roku 2017 je cibulový králík Lenky Glogarové

Naďa Konvalinková, Jaroslav Sapík a Pavel Pospíšil uzavřeli letošní ročník soutěže Pochoutkový rok. V Divadle Radka Brzobohatého totiž vyhlásili tři vítěze, kteří si z velkého finále odnesli poukázky na nákup kuchyňského vybavení. Jaké recepty byly nejzajímavější?

1. místo

Cibulový králík – Lenka Glogarová (Krupka)

Porota ocenila 90 let starý recept. Při přípravě se využívá i kameninový hrnec, do kterého se naloží naporcovaný králík spolu s cibulí a divokým kořením na 24 hodin. Poté se králík peče s částí cibule, kouskem bůčku a špekem v troubě přes noc při nízké teplotě. Autorka vítězného receptu získala poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 30 tisíc korun.

2. místo

Sladké bramborové řezy – Miloslava Pechalová (Trutnov)

Porotu zaujalo použití strouhaných vařených brambor nejen do těsta, ale i do máslového krému. Nejprve se upeče sladký korpus se strouhanými bramborami na plechu, pak se rozřeže na tři pláty a prokládá máslovým krémem, ve kterém jsou opět strouhané vařené brambory. Dezert se potírá marmeládou, čokoládovou polevou a sype strouhanými ořechy. Autorka vítězného receptu obdržela poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 25 tisíc korun.

3. místo

Krkonošské kyselo – Josef Kopecký (Dolní Malá Úpa)

Porotci vyzdvihli tradiční krkonošský recept v původní receptuře, do které nepatří žádný vývar. Naopak se hutná polévka musí připravit z dobrého pekařského chlebového kvásku, smažené cibulky, suchých míchaných vajec a dobrých hub. Brambory se vaří zvlášť ve slupce a vkládají se až do hotové polévky. Jako ozdoba nesmí chybět vopich, jak se v Krkonoších říká libečku. Autor vítězného receptu si odnesl poukaz na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 20 tisíc korun.

Cena posluchačů

Skořicový pletenec – Anna Pytlíková (Holýšov)

Výherci spolu s porotou a moderátorem Patrikem Rozehnalem

Posluchači na webu www.pochoutkovyrok.cz udělili v průběhu listopadu největší počet hlasů dezertu z kynutého těsta se skořicovou náplní. Plát rozváleného kynutého těsta se potře skořicovou pastou (máslo, cukr, skořice) a sroluje do rolády. Ta se podélně rozřízne a ze dvou vzniklých pramenů se splete do copu, který se stočí do kruhu a upeče. Autorka receptu získala poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 15 tisíc korun.

Vylosovaná hlasující

Soňa Benešová (Jablonec nad Nisou)

Ze všech hlasujících se po skončení ankety 30. listopadu 2017 vylosoval jeden výherce poukázky na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 10 tisíc korun. Výherkyní se stala Soňa Benešová, které poukázku osobně předal generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral na velkém Finále Pochoutkového roku.

Posluchači regionálních stanic Českého rozhlasu zasílali od prosince 2016 rodinné recepty, které dědí z generace na generaci. Od února letošního roku pravidelně zasedala porota ve složení Naďa Konvalinková, Pavel Pospíšil a Jaroslav Sapík, kteří z došlých receptů vybírali na každý týden jeden recept.

Patrik Rozehnal se svým týmem navštívil celkem 40 domácností po celém Česku a posluchačům zprostředkoval přípravu jídel v domácím prostředí. Posluchači se naučili 5 polévek, 8 masových dobrot, 3 pochoutky z vnitřností, 15 dezertů a spoustu chuťovek a bezmasých jídel. Všechny natočené a odvysílané pořady najdete i s přepisem, fotografiemi a videoreceptem na stránkách www.pochoutkovyrok.cz.

Velké finále se odehrálo v Divadle Radka Brzobohatého. V průběhu slavnostního večera, během kterého vystoupili Pavel Vítek, Petra Janů, Josef Zoch, Ilona Csáková, Jana Chládková a Marcel Zmožek, pokřtila porota nový kalendář Pochoutkového roku 2018 obsahující všech 40 finálových receptů. A zároveň vyhlásila nový ročník Pochoutkového roku 2018.

Posílejte recepty do Pochoutkového roku 2018

Už v tuto chvíli se můžete přihlásit se svým tradičním rodinným receptem do dalšího kola soutěže o kuchyňské vybavení. Ukažte, že česká kuchyně ještě rozhodně neřekla své poslední slovo!

Porotci pokřtili také kalendář Pochoutkového roku

Ze zaslaných receptů vybere porota složená z Pavla Pospíšila, Jaroslava Sapíka a Nadi Konvalinkové ty nejzajímavější. Každý týden pošle moderátora Patrika Rozehnala zjistit, jak se vybraný pokrm přesně připravuje. Všechny recepty odvysíláme každou neděli po 10. nebo 21. hodině v pořadu Pochoutky.