Nejnáročnější období kariéry. Hodnotí minulý rok bývalá ředitelka protiepidemického odboru olomoucké hygieny

Po letech práce na hygienické stanici v Olomouci odešla dnes už bývalá ředitelka protiepidemického odboru Růžena Haliřová do důchodu. Kariéru zakončila rokem, kdy v Česku vypukla pandemie koronaviru.

„Musíme tady mluvit o tom, že pracovníci hygienické služby realizovali nerealizovatelné, když to tak s troškou nadsázky hodnotím,“ říká o uplynulém roku teď už bývalá pracovnice krajské hygienické stanice v olomouci Růžena Haliřová. Po třiatřiceti letech odešla 31. 12. do důchodu. Kariéru tak ukončila uprostřed pandemie koronaviru. „Nikdy není správný čas na odchod, ale je potřeba, aby život šel dál,“ uvedla Haliřová.

Rok 2020 byl podle Růženy Haliřové kvůli pandemii nejnáročnějším za celou dobu, kdy na hygienické stanici působila. A to nejen pro ni. „Ovlivnilo to i tu práci jako takovou, protože tu klasickou dosavadní činnost hygienické služby nikdo nezrušil. Ten stres z každodenní práce 7 dní v týdnu od rána do večera se odrazil i na zdravotním stavu pracovníků, kde monitorujeme dlouhodobé neschopenky,“ popisuje.

Mezi největšími výzvami loňska jmenuje bývalá ředitelka protiepidemického odboru zvládání situace po návratu lidí z dovolených nebo repatriantů z ciziny. „Druhý bod, který ovlivnil jednak začátek roku 2020 i jeho konec, byl výpadek nebo nedostupnost všech praktických lékařů. Pacienti se zdravotními problémy se na nás obraceli, chtěli indikovat léky, neschopenky a podobně,“ pokračuje Haliřová.

Náročné také bylo zařazení systému chytré karantény do práce hygieniků. „Chytrá karanténa je balíček technických prvků. Ten zásadní je systém, který od začátku nebyl koncipován jako klasický epidemiologický systém, který se neustále celou dobu ladil. Ze začátku to bylo dost obtížně zvládnutelné,“ uzavírá Haliřová.

Minulý rok mohla olomoucká hygiena obsadit 4 nová pracovní místa, další personální navýšení je podle Růženy Haliřové na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví. Od začátku pandemie se v olomouckém kraji podle údajů resortu koronavirem nakazilo přes 46 tisíc lidí, zemřelo více než osmset z nich.

autor: bas
Spustit audio

Související