Nejstarší klientka domova seniorů v Plumlově oslavila 105 let. Patří k nejstarším ženám v kraji

6. říjen 2018

Narodila se ještě před vznikem samostatného Československa, v době, kdy tehdejší rakousko-uherské monarchii vládl císař František Josef I. Dnes patří Květoslava Grmelová z Plumlova k vůbec nejstarším ženám v Olomouckém kraji, oslavila neuvěřitelných 105 let.

Gratulanti stojí ve frontě s květinami nebo pochoutkami a oslavenkyně Květoslava Grmelová nemůže skrýt svoje dojetí. Celý život pracovala v oděvnictví, také zpívala a hrála divadlo. I v domově se ráda zapojuje do různých aktivit. „Je mi tady velice dobře. Starají se o mě pečlivě,“ říká.

Letos se do domova navíc přistěhovala i její mladší sestra. „Mně je teprve 94 let. My jsme obě dvě paličaté, obě dvě umíněné a dožily jsme se šťastné,“ usmívá se seniorka.

Podle ředitelky Yvony Andělové je oslavenkyně nejstarším klientem, jakého zdejší domov měl. „Hodně nám odkrývá svou minulost, což je, myslím, pro každého velmi důležité si uvědomit, jak málo stačí k životu a jaký by měl člověk být,“ myslí si ředitelka.

Recept na dlouhověkost Květoslava Grmelová prý nemá. Dodává ale, že je důležité nebát se práce a udržet si pozitivní myšlení.

autor: sol
Spustit audio