Nejtragičtější leteckou havárii Československých aerolinií přežila jen malá holčička a arabský student

12. prosinec 2023

70. léta 20. století se stala černým obdobím československého letectví – staly se nehody na Zlatých pískách v Bratislavě, v pražské Ruzyni i v Suchdole, při kterých zahynuly desítky lidí. Nejtragičtější havárie se však československému letadlu stala v Sýrii.

20. srpna 1975 se let ČSA číslo 540 provozovaný strojem Iljušin Il-62 blížil k letišti v Damašku. Město leží uprostřed pouště a pro piloty to znamená obtížnou orientaci. Zdálo se, že vše probíhá standardně. Řídicí věž ale náhle ztratila s letounem kontakt. Rozběhlo se pátrání.

Trosky našli vojáci 16 kilometrů od letiště, v těžko přístupných dunách kam nevedly cesty. Záchranáři proto na místo dorazili až 45 minut po nehodě. Zahynulo 126 osob, přežila jen malá holčička a arabský student.

Černá skříňka se při havárii zničila a důvody katastrofy tak nebyly nikdy plně vysvětleny. Údajně nebyl správně nastavený nebo dokonce zapnutý výškoměr. Oba piloti byli podle pamětníků rozhádaní a je smutnou náhodou, že spolu tehdy v kokpitu vůbec neměli sedět. Spekulovalo se i o sestřelení kvůli nízkému průletu nad vojenským objektem. Žádná z těchto verzí ale nebyla nikdy oficiálně potvrzena.

Spustit audio