Nejtragičtější místo dopravních nehod v Olomouckém kraji čekají úpravy

6. listopad 2016

Tři mrtví na krátkém silničním úseku u Hranic na Přerovsku. Taková je tragická bilance jen za letošní rok. Policisté tam chystají úpravy. Okolním obcím to ale nestačí, a proto připravují i své vlastní.

Policisté chtějí na vybraných místech snížit rychlost a v křižovatkách zakázat předjíždění. Lidé z okolních obcí to vítají.

„Byl to mladý člověk, který byl řemeslník. Jel tady do Hluzova vypomáhat na nějakou stavbu,“ vzpomíná na tragickou nehodu nedaleko Černotína paní Vladimíra. Kamion tu letos v dubnu smetl auto s 25tiletým mužem.

Další nový křížek stojí jen šest kilometrů odsud u Hustopečí nad Bečvou. A další o dva kilometry dál směrem na Valašské Meziříčí. Zemřeli tu přátelé slečny Dity. „Těch smrťáků a nehod je tady čím dál více. Určitě by se tady měla začít dělat nějaká opatření. Byli to i naši známí, kterým se tu staly ty smrťáky.“

Statistiky policistů potvrdily, že právě 15 kilometrů dlouhý úsek mezi Hranicemi a Valašským Meziříčím je vůbec nejrizikovější v Olomouckém kraji. Je rovný a to řidiče svádí k rychlé jízdě. Policisté proto chystají úpravy.

„V těch křižovatkách se všude zakáže předjíždění, protože hlavními příčinami těch nehod bylo to, že vozidla, která vjížděla z vedlejších silnic, nedala přednost v jízdě,“ říká šéf krajských dopraváků Lubomír Pešout.

Lidem z Černotína navrhované úpravy nestačí. Obec proto chce koupit speciální retardér, který by řidiče zaručeně přinutil rychlost v obci snížit. Jak, prozrazuje lidovecký starosta Černotína Jiří Andrýs:

„Je to řešení, které ještě v České republice nikdo nepoužil. Je to patent ze Švédska. Nazývá se to Acti-bump, což je ocelová deska přes vozovku, která, když, řidič nedodrží rychlost, tak se propadne o šest centimetrů.“

Projekt ale ještě musí schválit silničáři. Obec za nákup retardérů zaplatí asi 400 tisíc korun. „Pokud se bude dařit, moc dobře dařit, tak by to mohlo být v příštím roce,“ uzavírá starosta Jiří Andrýs.

autor: kra
Spustit audio