Nejvážnějším globálním problémem je hromadění odpadu, myslí si Češi

14. červenec 2018 16:16

Jako nejzávažnější globální problém Češi nadále vnímají hromadění odpadů, znečišťování a nedostatek pitné vody a znečišťování ovzduší.

Velmi vážný je podle obyvatel ČR také úbytek deštných pralesů, pronikání škodlivých látek do rostlin a živočichů a znečišťování oceánů a zemědělské půdy. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Názor na závažnost celosvětových ekologických problémů se u Čechů léta téměř nezměnil.

Výsledek úklidu pláže v odlehlé části Norska. Odpad sem přináší vítr a mořské proudy

Mezi 88 a 84 procenty lidí se obdobně vyjádřilo o úbytku deštných pralesů, pronikání škodlivých látek do rostlin a živočichů a o znečišťování pralesů a zemědělské půdy.

Na devátém místě ze 14 na žebříčku nejpalčivějších problémů skončilo vyčerpání zdrojů surovin, které tak vnímá 82 procent lidí. Následuje úbytek druhů s 81 procenty a přelidnění a globální oteplování se 76 procenty.

Šedesát procent lidí považuje za závažný celosvětový problém i pěstování geneticky upravených potravin. Nejméně lidí, 48 procent, si totéž myslí o provozu jaderných elektráren.

02419403.jpeg

Podle CVVM hodnocení závažnosti globálních problémů souvisí se vzděláním respondentů a jejich zájmem o životní prostředí v Česku. Středoškoláci s maturitou a vysokoškoláci častěji za více závažný považují úbytek pralesů, znečišťování půdy a oceánů, pěstování geneticky upravených potravin a pronikání škodlivých látek z okolí do rostlin a živočichů, naopak méně vážným problémem jsou podle nich jaderné elektrárny.

Pro ty, kteří se zajímají o české životní prostředí, jsou závažné všechny sledované globální problémy s výjimkou jaderných elektráren, uvedli autoři průzkumu, který provedli v druhé polovině května mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

zdroj: ČTK
Spustit audio