Největší jezdecká socha v republice stojí v Praze na vrchu Vítkově. Představuje Jana Žižku

21. květen 2020

Monumentální, 22 metry vysoký pomník o celkové váze 16,5 tuny od sochaře Bohumila Kafky byl odhalen na Vítkově 14. 7. 1950, ve výroční den bitvy, která se na tomto místě odehrála roku 1420. Husité v ní pod vedením Jana Žižky zvítězili nad křižáckým vojskem. Socha Žižky na koni, největší jezdecká socha u nás i ve střední Evropě, je třetí největší na světě.

Kůň stojí na všech čtyřech, v jeho sedle Žižka ve středověké zbroji, v ruce drží palcát. Jako model koně byl vybrán ryzák Theseus z tlumačovského státního hřebčína. Postava jezdce v sobě spojuje několik typů mužů (mimo jiné zápasníka, architekta i důstojníka), kteří Kafkovi seděli modelem. Součástí sochařova poradního sboru byli také historikové, kteří pomáhali při sestavování Žižkovy výzbroje.

Kafka dokončil sádrový model za druhé světové války. Model byl, z obavy před Němci, kteří mohli dílo zničit, rozřezán a díly poschovávány na různých místech. V roce 1946 pomník podle Kafkova modelu odlila karlínská slévárna Václav Mašek z bronzu. Žižkův památník byl na Vítkově odhalen v roce 1950. Autor plastiky, Bohumil Kafka, se toho nedožil. Byl už 8 let po smrti.

Pohled na Žižkův památník z vyhlídky

Výška pomníku včetně podstavce je 22 metrů. Samotná socha je 9 metrů vysoká, široká 5 a dlouhá 9,6 metru. Skládá se ze 120 bronzových částí, spojených téměř 5 000 šroubů.

Letos slavíme 20. výročí krajů České republiky. Vybrali jsme proto pro vás ty nejzajímavější místa z každého kraje. Jaká jsou další NEJ v Praze?

Pražský hrad – největší obývaný hrad na světě
Karlovo náměstí – největší náměstí v České republice. Jeho rozměry jsou 130 metrů na půl kilometru
Univerzita Karlova – nejstarší univerzita nejen u nás, ale i ve střední Evropě. Založena byla roku 1347
Klementinum – nachází se v něm nejstarší meteorologická stanice u nás i ve světě. Od roku 1752 zde probíhají pravidelná meteorologická měření

Největší jezdeckou sochou na světě je prý socha Juana de Salazara Oñateho, španělského cestovatele, důstojníka a prvního koloniálního guvernéra provincie Nové Španělsko a Nové Mexiko, stojící před letištěm v texaském El Pasu. Druhou největší je bronzová jezdecká socha prvního krále sjednocené Itálie Viktora Emanuela II., stojící v Římě. A třetí je náš Žižka.

Národní památník na Vítkově, jehož nedílnou součástí je jezdecká socha Jana Žižky z Trocnova od sochaře Bohumila Kafky, má pro návštěvníky otevřeno od středy do neděle od 10 do 18 hodin.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.