Největší kauza lihové mafie v historii Česka spěje do finále. Spis má přes dvacet tisíc stran

23. srpen 2019

Do finále míří největší kauza lihové mafie v historii Česka. Většinu jejích aktérů už soudy pravomocně odsoudily, zvývající dva obžalovaní na verdikt ještě čekají. Definitivní tečku za celým případem senát krajského soudu v Olomouci nejspíš vynese v polovině října. Skupina kolem zlínského podnikatele Radka Březiny měla stát v průběhu patnácti let nelegálními obchody s lihem připravit o téměř 6 miliard korun.

Dva nákupní vozíky potřebuje zapisovatelka olomouckého krajského soudu paní Marcela vždy, když do soudní síně veze kompletní spis celé Březinovy kauzy. Objemné složky s výslechy, záznamy a přílohami podle ní váží určitě více než 20 kilogramů. Díváme se na aktuálně poslední stránku spisu.

„Dohromady je to zhruba dvacet tisíc stran,“ upřesňuje předseda senátu Eduard Ondrášek. Projednávání Březinovy kauzy u krajského soudu vede už od roku 2013. Ve své kanceláři mi ale ukazuje další tři ještě obsáhlejší spisy.

Březinova kauza je podle Eduarda Ondráška výjimečná. Nejen rozsahem ale i délkou páchání trestné činnosti a výší škody. Policie Březinovy daňové úniky odhalila v roce 2012. Až poté co se v souvislosti s metyalkoholovou aférou zaměřila i na nelegální výrobny lihovin. Radek Březina si už ve vězení odpykává 13tiletý trest. Žalobce Miroslav Stoklásek do vězení poslal i šest Březinových spolupracovníků. Poslední dva na rozsudek ještě čekají. „Jedná se o dva obžalované, jejichž účast je ve srovnání s hlavní zločineckou skupinou zcela okrajová. V případě pana Pantlíka jde o trestný čin nadržování spáchaný ve prospěch zločinecké skupiny. V případě pana Kovaříka se jeden skutek týká vyčištění špinavého lihu,“ připomíná Stoklásek.

Stoklásek navrhuje pro Ivana Kováříka nepodmíněný trest 9 let a 9 měsíců. Sám Kovařík se cítí nevinný. Obžalovaný Tomáš Pantlík podle státního zástupce jako jediný nepracoval v rámci organizované skupiny. Žádá pro něj proto tříletý trest vězení. Pantlíkův obhájce Tomáš Grepl to zatím nijak komentovat nechce.

Vynesení rozsudku soudce Eduard Ondrášek stanovil na polovinu října.

autor: kra
Spustit audio