Nekalých praktik je spoustu, šmejdům se daří v oblasti zprostředkování energií

18. listopad 2019

Pro nepoctivé podnikatele je nabízení smluv o dodávkách energií dobrou oblastí obživy. Společností, které nekalé praktiky provozují, je bohužel čím dál více. Potvrzuje to i Jan Hejtmánek z SOS Asociace, který ale zároveň podotýká, že informovanost spotřebitelů je větší.

Prodejci vytvářejí klamavý dojem, že jsou z nějakého úřadu nebo instituce – třeba z Energetického regulačního úřadu nebo České obchodní inspekce. Jako falešní pracovníci České pošty v nedávné době kontrolovali složenky SIPO. „Tím si samozřejmě získají prvotní důvěru lidí. A vzhledem k tomu, že jsou velmi dobře vyškolení, jak se chovat, spotřebitele s nimi uzavřou nevýhodné smlouvy“ dodává šumperský právník.

Velmi rozšířený je telefonní prodej, který je nepřehledný, v obrovském množství informacích se lidé neorientují. „Bohužel stačí jakýkoli projev vůle spotřebitele uzavřít smlouvu. Prodejci si všechno nahrávají,“ říká Jan Hejtmánek. Od smlouvy jde do 14 dnů odstoupit. „Udělejte to dobře prokazatelným způsobem. Najděte si adresu sídla subjektu a pošlete doporučený dopis nebo email.“

SOS Asociace radí klientům bezplatně, kanceláře najdete v Olomouci a Prostějově.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.