Několikrát zatopená obec Troubky postavila ochranný val načerno. Povodí Moravy ho chce odstranit

14. červen 2017

Jako partyzánštinu označují vodohospodáři a představitelé města Přerov stavbu protipovodňového valu nedaleko Troubek. Vybudovala ho sama obec, jenže na cizích pozemcích a bez stavebního povolení.

Troubky na Přerovsku - symbol ničivých povodní v roce 1997 - zřejmě budou muset odstranit protipovodňový val nedaleko své obce. Postavily si ho jako ochranu před rozvodněnou Bečvou. Ovšem bez stavebního povolení a částečně i na pozemcích města Přerov – navíc bez jeho vědomí. Tamní magistrát proto už zahájil řízení o odstranění stavby.

„Ano, je to tak," potvrzuje stavbu valu starosta Troubek Radek Brázda za Starosty a nezávislé. „V první řadě jsme chtěli ochránit zájmy obce a v té době, kdy se to začalo realizovat, tak jsme moc neřešili, jak je to s pozemky," dodává.

Většina místních stavbu valu podpořila. Mezi nimi i Marie Ražková. Její dům při povodních strhla voda. „Určitě jsem to podpořila a myslím si, že je to i na zodpovědnosti každého občana, aby se staral," dodává obyvatelka Troubek.

Část valu leží na katastru Přerova. Náměstek primátora Pavel Košutek z Hnutí ANO tvrdí, že v pokud by se tady Bečva znova rozlila, Troubky nový val ochrání. Naopak ale zatopí sousední Henčlov.

„Já bych to nazval ‚partyzánštinou', to jinak nelze hodnotit. Protože jestliže staví – dokonce obec – bez stavebního povolení na pozemcích, které jí nepatří, stavbu, která zhorší odtokové poměry v sousední obci, tak jak to jinak nazývat," dodává Košutek.

Nepovolená hráz v Troubkách

Přerovský magistrát proto už zahájil řízení o odstranění stavby. Trvá na něm i Povodí Moravy. „Stavba významným způsobem ohrožuje odtokovost v lokalitě, a to zejména v obci Henčlov, kde hladina při tzv. stoleté vodě stoupne až o 29 centimetrů," vysvětluje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Troubky se ale brání. Ani dvacet let od povodní není jejich obec před vodou nijak chráněná, a chtějí proto val dodatečně zlegalizovat. „Pokud se to nepovede, tak bude nezbytné tu stavbu odstranit," uzavírá starosta Brázda.

autor: kra
Spustit audio