Nekrmte kachny, varuje radnice obyvatele Prostějova. Kvůli zbytkům jídla hrozí přemnožení potkanů

Prostějov vyzývá své obyvatele, aby nekrmili kachny a labutě u městských rybníků. Zbytky jídla, která lidé u vody nechávají, se kazí a zapáchají. Nedávno několik ptáků uhynulo a podle úředníků za to můžou právě zkažené potraviny. Kromě toho hrozí přemnožení potkanů, kteří se zbytky živí.

Stojím na břehu Drozdovického rybníka nedaleko centra Prostějova. Vedle něj stojí sídliště. Řada místních sem chodí krmit kachny a labutě, které se u rybníka zdržují. Podle prostějovské radnice je to ale problém.

„Někdy lidé odhazují do vody naprosto nevhodné věci. Nejde jenom o ten nepořádek, který zůstane, ale jde také o to, že má důsledky například v přemnožení potkanů a nebezpečí šíření nákazy. Takovou klasickou nákazou může být leptospiróza,“ vysvětluje mluvčí radnice Jana Gáborová, proč město vyzvalo obyvatele, aby ptáky nekrmili.

Zatímco spolu mluvíme, kolem rybníka na kole projíždí muž se dvěma žlutými igelitovými taškami. Zastavuje se a do vody hází kusy pečiva. „Já jsem rybář a beru to tak, že ti kapříci taky musí něco žrát. Když jdu kolem, tak jim tam něco hodím. Ale ony se přiživí i ty kačeny,“ říká Prostějovan, který se představil jako Ivan Máša.

Jenže právě nevhodné krmení podle úředníků mohlo být důvodem, proč v Prostějově před několika týdny několik kachen uhynulo. „Neprokázalo se, že by šlo o ptačí chřipku. Je možné, že to ptactvo doplatilo právě na nějaké zkažené potraviny. Jakmile začnou lidé příliš přikrmovat to vodní ptactvo, tak tím mohou způsobit vážné problémy,“ uvádí Gáborová.

V minulosti se podle ní přemnožení potkani objevili i přímo v bytech. Město deratizaci provádí podle potřeby, nejméně ale dvakrát ročně.

autor: tas
Spustit audio