Některé děti míří do tříd se zpožděním. Ředitelé jim prodloužili prázdniny z důvodu rekonstrukcí ve školních budovách

6. září 2021

Některým dětem z Olomouckého kraje začíná školní rok až dnes. Za zpoždění můžou opravy školních budov, které dělníci nestihli dokončit do 1. září. Dopad to bude mít i na testování žáků, na rozdíl od ostatních ho absolvují jen dvakrát namísto tří termínů.

Zatímco v jiných školách už minulý týden ve třídách seděly děti, v přerovské základní škole Trávník dělníci rychle dokončovali poslední práce na rekonstrukci. „Dělala se rekonstrukce elektřiny, v podstatě se muselo opravit všechno ve všech místnostech,“ vysvětluje ředitelka školy Kamila Burianová. Přesto děti místo 1. září nastoupí až dnes. Školní chodby a třídy bylo potřeba uklidit. A připravit se museli i učitelé.

„Měli jsme všechny věci vystěhovány v tělocvičnách,“ říká Dagmar Bouchalová, třídní učitelka druháků. Rekonstrukce v ZŠ Trávník byla podle mluvčí přerovského magistrátu Lenky Chalupové největší investicí do školských zařízení ve městě, oprava silnoproudé elektroinstalace vyšla na 28 milionů korun. Podle ředitelky dnes děti do tříd přijdou postupně. „Na osm hodin přijde první stupeň, na devět druhý stupeň. Na prvňáčky, pro které je to slavnostní den, jsme se připravili až na desátou,“ popsala ředitelka.

Děti se navíc ve třídách musí stejně jako v jiných školách otestovat. Kvůli pozdějšímu nástupu ale o jednu vlnu testování ze tří přijdou. „Budeme testovat jenom dvakrát, protože je to screeningové testování, takže nám zůstává 6. a 9. září,“ dodává Burianová. Ředitelské volno dostaly minulý týden například i děti ze základní školy Boženy Němcové v Zábřehu. I v tomto případě to bylo z důvodu dokončování stavebních prací.

autor: tas
Spustit audio