Některé firmy v kraji reagují na rostoucí náklady. Začínají propouštět méně kvalifikované pracovníky

11. říjen 2022 12:56

V Olomouckém kraji stagnovala v září nezaměstnanost na srpnové hodnotě 3,2 procenta. V absolutních číslech se ale počet lidí bez práce mírně zvedl a tento trend bude nejspíš pokračovat. Mnozí zaměstnavatelé totiž kvůli problémům s vysokými provozními náklady zastavují nábory u méně potřebných profesí a někteří začínají propouštět méně kvalifikované pracovníky.

Všeobecný růst nákladů, cen energií, ale hlavně vstupních materiálů dopadá třeba i na jeden z menších strojírenských podniků v Olomouci. I proto tu přehodnotili potřebný počet méně kvalifikovaných pracovníků. „Snažíme se výrobu optimalizovat, zeštíhlit. A co se týče technicko-hospodářských pracovníků, tak tam jsme samozřejmě došli k závěru, že tu výrobu musíme zefektivnit. Čili rozhodli jsme se jednoho pracovníka propustit a se druhým rozvážeme pracovní poměr v nejbližší době“ vysvětluje jednatel firmy Frenos Petr Vaculík.

Podle analytika úřadu práce Jaroslava Mikšaníka je podobný trend patrný v celém regionu. „Začínají se nám ozývat firmy s informacemi o možných problémech kvůli cenám energií a surovin a ztrátě trhu v Rusku a na Ukrajině, takže v dalších měsících nevylučujeme nárůst nezaměstnanosti,“ uvádí Mikšaník.

Méně volných pracovních míst

Ubylo taky volných pracovních míst. „Na konci září jsme v Olomouckém kraji evidovali celkem 9 046 volných pracovních míst. Jejich počet byl zhruba o pětistovku nižší než v předchozím měsíci a byl také nižší než ve stejném měsíci minulého roku,“ doplňuje analytik úřadu práce.

Přesto jsou profese, které firmy marně shánějí i v době krize. Třeba operátor CNC strojů. „Inzerujeme, že tuto pozici máme volnou, ale kvalifikovaní pracovníci tady v tomto oboru nejsou vůbec k dispozici,“ říká jednatel Petr Vaculík.

„Kvalifikovaní pracovníci v oboru CNC strojů nejsou vůbec k dispozici.“
Jednatel firmy Frenos Petr Vaculík

Podle údajů z úřadu práce patří k dalším žádaným profesím v regionu hlavně kvalifikovaní dělníci, řemeslníci nebo řidiči nákladních vozů. Jaké pracovní příležitosti firmy v regionu nabízí, se zájemci dozví třeba na Burze práce a vzdělání. Ta se koná v úterý v Přerově a ve čtvrtek v Olomouci.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio