Některé hotely a restaurace ve Špindlerově Mlýně budou kvůli šetření a malému zájmu turistů v mezisezóně déle mimo provoz

6. listopad 2022 11:52

Aby ušetřili, raději zavřou na delší dobu svoje provozovny. Pro takové řešení se rozhodli někteří majitelé hotelů a restaurací v krkonošském Špindlerově Mlýně. Navíc ani zájem turistů prý v listopadu není velký, plný provoz proto plánují většinou až s příchodem zimní sezóny.

„Momentálně jediné, co je zapnuté, tak jsou světla nad námi. Mražáky, lednice i wi-fi, všechno komplet je úplně vypnuté,“ řekla naší reportérce v jedné uzavřené restauraci ve městě její provozovatelka Miroslava Kozáková. Důvodem je šetření kvůli drahým energiím a příprava na zimu. Restauraci nechá zavřenou celý tento měsíc, otevřít teď se prý nevyplatí.

Delší pauzu před zimní sezónou plánuje i jeden z větších hotelů v centru Špindlerova Mlýna. Otevřeno bude v listopadu podle jeho ředitele Ondřeje Leplta jen o víkendech. „Je to kombinace těch důvodů. Samozřejmě v listopadu by asi ten zájem v týdnu byl minimální. Když k tomu přičteme ceny energií všech vstupů, tak se nevyplatí tady mít otevřeno pro nějakých pět šest pokojů.“

Menší hotel v sousedství sice zavře, ale živo tam bude. Turisty vystřídají dělníci. „Plánujeme odložené opravy, které už odkládáme tři roky. Jsou to ušetřené peníze z léta. Rádi bychom si je schovali na horší dobu, ale ty opravy jsou už opravdu nutné,“ vysvětlil provozovatel špindlerovského hotelu a restaurace Petr Hofrichter. Podle něj se nevyplatí teď ani topit, je potřeba šetřit.

Tradičně zůstavaly v tuto dobu otevřené nebo alespoň v částečném provozu alespoň velké hotely, ale i některé z nich chtějí na pár dní nebo týdnů úplně zavřít. Zatím je ještě drží podnikové akce.

„Máme otevřeno prakticky už jen dva víkendy. Mezitím zavřeme na čtrnáct dní a budeme hotel připravovat hlavně z hlediska na hlavní sezonu,“ přiblížila manažerka jednoho z velkých hotelů v horském středisku Jitka Hronešová. Většina hotelů se naplno otevře až s příchodem zimní sezóny, tedy pokud prý dorazí dostatek turistů.

Spustit audio

Související