Některé mateřské školy v kraji nemají místo pro mladší děti

17. květen 2017

Ženy, které se vrací po mateřské dovolené do práce, naráží na nečekaný problém. Malé děti jim na řadě míst v kraji do mateřské školy nepřijmou. Není pro ně zkrátka místo.

A tak se je jejich rodiče snaží zapsat hned na několik z nich a čekají, kde to vyjde. Aby dětem zajistily školku třeba v případě, že v průběhu příštího roku půjdou do práce.

Ministerstvo školství sice už ohlásilo změny v předškolním vzdělávání právě pro dvouleté děti, místo pro ně ale školky musí mít až od roku 2020.

Pavla Kubisová bydlí v olomoucké městské části Nemilany. Její dcera Ema má dva a půl roku, a tak ji chtěla zapsat do místní mateřské školy. Jenže narazila.

„Řekli nám, že přihlášek mají tolik, že absolutně nemohou pokrýt tu poptávku. Dceru do školky nepřijmou,“ říká.

Malá Ema bude mít tři roky v prosinci, od ledna už by tedy do mateřské školy měla nastoupit. Ani tak pro ni ale není místo.

„Naše pediatrička nám při podpisu přihlášky do školky říkala, že je naprosto běžné, že maminky chodí se čtyřmi přihláškami do školek, protože mají strach, že jejich děti nebudou umístěny,“ říká Pavla Kubisová.

Nakonec jí vyšel vstříc zaměstnavatel, který provozuje vlastní školku. Stejný problém jako ona ale například v Prostějově letos řešily desítky rodin.

„Mnoho rodičů, bylo jich 160, přišlo s dětmi, které neměly tři roky. Tyto děti opravdu nebudeme umísťovat do mateřských škol,“ uvedla náměstkyně prostějovské primátorky Ivana Hemerková z hnutí PéVéčko. Do tří let musí kvůli změně legislativy města zajistit kapacitu pro děti od dvou let.

„Pořád věřím tomu, že se legislativa změní,“ dodává Hemerková.

Mateřinky teď musí přednostně přijímat pouze děti rok před nástupem na základní školu.

autor: tas
Spustit audio