Některé skiareály v Jeseníkách jsou už kvůli jarním teplotám zavřené, jiné pojedou až do Velikonoc

16. březen 2018

Zimní sezóna v Jeseníkách pomalu končí. Kvůli výraznému oteplení v minulých dnech už musely první skiareály provoz ukončit. Ostatní chtějí vydržet ještě týden, některé i do Velikonoc. Záležet bude zejména na počasí a také zájmu lidí. Tento týden končí cyklus jarních prázdnin, jako poslední si volna užívaly například děti z Ostravy.

Na jarní prázdniny jezdí rodina Zimova z Vysokého Mýta do hor pravidelně. Máma Romana právě vyhlíží u turniketů lanovky v Malé Morávce obě své dcery. „Smekám před vlekaři a provozovateli vleků za to, co jsou v tomhle čase schopni udržet. Dělají pro to maximum a je to skvělé,“ říká.

Vedle Ústeckoorlicka končí prázdniny i školákům z Ostravy. Od těch si manažerka skicentra Kopřivná Andrea Mlčochová slibovala víc. „Očekávali jsme, že během těch ostravských prázdnin bude návštěvnost vyšší,“ posteskla si.

Vedoucího skiareny ve Vrbně pod Pradědem Zdeňka Skokana poslední týden jarních prázdnin doslova zklamal: „Tento poslední týden prázdnin je nejslabší z celé sezóny. Nevím, jestli navštěvují Beskydy. Uvidíme, příští rok to bude možná jinak.“

Místo lyží bobová dráha

Zatímco sledujeme lyžaře na svahu, jiní už se jen o pár metrů dál prohánějí na bobové dráze. „Máme dva stupně, a jak vidíte, jede jeden bob za druhým,“ komentuje Skokan.

Bobová dráha ve Vrbně pod Pradědem už je v provozu

I přes nedávné jarní teploty je na většině sjezdovek v Jeseníkách stále dost sněhu. O víkendu se má navíc opět výrazně ochladit, varuje záchranář horské služby Tomáš Skokan. „Jestli se na víkend nějak zásadně ochladí, očekáváme, že přinejmenším ten první den budou sjezdovky opravdu ledové. Lyžaři by s tím měli počítat a nepodcenit přípravu lyží, nechat si je třeba někde nabrousit. A zbytečně neriskovat, hlavně ne s malými dětmi,“ upozorňuje záchranář.

Vedoucí skicentra Kopřivná Libor Petrů se proto bude maximálně snažit, aby sjezdovky nebyly ledové. „Rychlejší to bude. Ale abychom neměli ledové plotny, budeme udržovat svah a zpracovávat ho tak, aby byly podmínky pro lidi ucházející,“ slibuje Petrů.

Většina skiareálů bude v provozu i příští víkend. Zda pojedou vleky a lanovky i v týdnu, záleží jen na zájmu lyžařů.

autor: aja
Spustit audio