Některé školní jídelny v Olomouckém kraji zdraží od února stravu. Umožňuje jim to novela vyhlášky ministerstva školství

30. leden 2023 11:57

Nárůst cen potravin a energií se v uplynulých měsících promítl i do provozních nákladů školních jídelen. Ty musí při přípravě stravy dodržovat limity, které jim předepisuje ministerstvo školství. Od 1. února jim při nákupu surovin pomůže novela vyhlášky, která jim dovoluje zdražit hlavní jídla o dvacet a svačiny až o třicet procent.

Dochází k navýšení z důvodu zdražení nejen potravin, ale i energií,“ popisuje Lenka Hilbertová, ředitelka základní školy v Rokytnici na Přerovsku, proč jejich jídelna od 1. února zdraží školní obědy.

S navýšením vyčkávali, naposledy cenu jídla zvedli v roce 2021. „Pro žáky školy se jedná asi o korunu až dvě, pro zaměstnance školy a pro cizí strávníky, což jsou u nás ve vesnici důchodci, je to o pět korun,“ dodává Hilbertová.

Jídelny mohou zdražit až o dvacet procent

Zvýšení stravného jim umožní novela vyhlášky ministerstva školství. Hlavní jídla nově můžou jídelny zdražit o dvacet procent proti nynějším cenám, svačiny až o třicet procent. Navýšení limitů je podle ministerstva nutné proto, aby jídelny nadále mohly dodržovat výživové požadavky na kvalitu jídla pro děti.

Zvýšení cen může podle ministerstva školství dopadnout na některé rodiny v nepříznivé finanční situaci. Navýšilo proto dotaci na podporu školních obědů. Neziskové organizace, které stravu pro děti zajišťují, si letos rozdělí sto milionů korun místo původně plánovaných 60 milionů.

Kompletní reportáž Barbory Taševské si poslechněte v audiu výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio