Některé stavební materiály v novém roce zdraží až o 20 procent. A nárůst cen zřejmě bude pokračovat

21. prosinec 2021

Zdražování stavebních materiálů provázelo téměř celý letošní rok. V tom příštím se náklady stavebníků nejspíš zvednou znovu. Kvůli zdražování energií jdou výrazně nahoru ceny komodit jako například cement. Ten je základní surovinou pro výrobu betonu.

„Je to o růstu minimálně 15 až 20 procent. Každý náš zákazník, který si v dnešní době dokázal koupit metr čtverečný obyčejné zámkové dlažby za 250 až 260 korun, příští rok zaplatí o nezanedbatelných 50 nebo 60 korun více,“ komentuje ceník platný od ledna 2022 Milan Kubáč, obchodní ředitel společnosti Presbeton, která vyrábí betonové dlažby a prvky.

Lednové zdražení nejspíš nebude v příštím roce jediné. „Už víme, že ten už tak extrémně navýšený ceník během celého roku, nebo možná už v náběhu sezony, neudržíme. Budeme dále navyšovat o pět až deset procent,“ dodává Kubáč.

Někteří prodejci nové ceníky teprve chystají, už teď je ale jasné, že zdražení se příští rok nejspíš nevyhnou. „Je to velmi pravděpodobné, protože zdražují vstupy. A abychom nebyli ve ztrátě, tak s tím musíme kalkulovat jak při přímém prodeji stavebních materiálů, tak při zahrnování těchto materiálů do našich velkých projektů, jako jsou například silnice a dálnice,“ uvádí vedoucí vnějších vztahů společnosti Skanska Ondřej Šuch.

Kromě betonu se v příštím roce bude zdražování týkat například i cihel a dalších materiálů, při jejichž výrobě se spotřebovává velké množství energie. Z toho nemají radost jak investoři, tak ani stavební firmy.

Jak to komentuje předseda Krajské hospodářské komory Olomouckého kraje Bohuslav Švamberk? Poslechněte si ve zprávě Jany Opočenské.

Spustit audio