Některé vlaky příští rok změní časy odjezdů, jinde přibudou spoje

6. listopad 2015

Kratší dojezdy a nové spoje, na druhé straně zrušené vlaky i výluky kvůli opravám nádraží. Cestující na železnici se v příštím roce musí připravit na změny. Nový jízdní řád Českých drah začne platit od 13. prosince. Dělníci budou také pokračovat v opravách olomouckého vlakového nádraží.

„Pro rok 2016 dochází k určité obměně jízdních řádů v oblasti regionální dopravy. Není to ani tak o objemu kilometrů a peněz, jako spíš o restrukturalizaci těch jízdních řádů tak, aby lépe vyhovovaly přece jenom se poněkud měnícím potřebám těch cestujících: Jak studentů do škol, tak cestám za prací,“ říká sociální demokrat Michael Fischer, první náměstek olomouckého hejtmana.

Lidé se podle Hany Motykové, ředitelka Krajského centra osobní dopravy ČD v Olomouci dočkají pozitivních změn: „Rozšířili jsme nabídku pro spojení Olomouc – Valašsko. Pojedou spěšné vlaky z Olomouce do Vsetína a do Střelné. V úseku Olomouc – Hranice budou zastavovat pouze v Lipníku nad Bečvou a pojedou mimo Přerov.

Cestující se musejí připravit i na změny negativní: Od půlky prosince nevyjede například vlak z Hranic v 11:36 nebo spoj v úseku Hanušovice - Bohdíkov s odjezdem z Hanušovic v 13:31. A další problémy přinese rekonstrukce olomouckého nádraží. Co dělníci v příštím roce opraví, shrnuje Motyková.

„Bude se obnovovat trolejové vedení, zabezpečovací zařízení směrem Šternberk a Hrubá Voda. Budeme se potýkat s výlukami a s náhradní autobusovou dopravou stejně jako v letošním roce. Ale rekonstrukce Olomouce by měla skončit v srpnu 2016.“

Naopak se výrazně usnadní cestovaní za prací lidem na pomezí Olomouckého a pardubického kraje. Po letech tu znovu vyjedou vlaky mezi Štíty a Ústí nad Orlicí.

autor: tas
Spustit audio