Někteří pěstitelé jablek zvažují, že část úrody nechají na stromech. Uskladnění je přijde draho

26. srpen 2022 15:13

Ovocnáři z Olomouckém kraji finišují se sklizní letních jablek. Zároveň shání brigádníky a připravují sklady na hlavní sezonu podzimních odrůd. Letošní úrodu si mnozí z nich pochvalují. Kvůli skokovému nárůstu provozních nákladů a zároveň nízké výkupní ceně ale uvažují, že část ovoce vůbec nesklidí.

„Větší plody se vybírají na prodej. Dvojka je na sušárnu a jednička je na zpracování do skladu,“ ukazuje pracovník ovocnářství společnosti Úsovsko Filip Navrátil na velké kontejnery zavěšené za traktorem. Spolu s brigádníky je právě plní jablky letní odrůdy Galmac.

Podle šéfa ovocnářství a zároveň místopředsedy Ovocnářské unie Moravy a Slezska Michala Horáčka vypadá letošní úroda v sadech kolem obce Klopina na Šumpersku dobře. „Jablíčka jsou vybarvená pěkně. V této výsadbě už proběhla první probírka, toto je druhá, tedy finální před tou hlavní sklizňovou sezonou,“ říká Horáček.

„Máme ještě zafixovanou energii, ale od nového roku to vypadá na čtyřnásobek, možná pětinásobek.“ 


Michal Horáček, místopředseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska

Ta začne kolem pátého září. Radost z úrody ale sadařům kazí skokový nárůst nákladů. Dlouhodobé skladování, které je náročné na elektrickou energii, se tak vůbec nevyplatí. „Máme ještě zafixovanou energii, ale od nového roku to vypadá na čtyřnásobek, možná pětinásobek. Takže když jsme loni v našem skladu ovoce zaplatili za energii milion korun, letos to bude možná 1 700 000 korun. A pokud to půjde na čtyřnásobek, tak by to znamenalo v příštím roce šest až sedm milionů korun za elektrickou energii,“ dodává Horáček.

Například tady v Klopině už teď vědí, že kvůli tomu část ovoce nesklidí. „Máme kapacitu skladů zhruba necelé tři tisíce tun. Standardně jsme pět set až tisíc tun uskladňovali ještě v jiných firmách, kde jsme měli nasmlouvané skladování. Už v tuto chvíli můžu říct, že to v letošním roce určitě možné nebude. Ve vzduchu tedy visí 500 až 1000 tun, které zůstanou v sadech,“ vysvětluje.

Sadaře trápí i pokles výkupní ceny jablek

Problémem je podle Horáčka i meziroční pokles výkupní ceny jablek. To, že část úrody možná nesklidí, připouští i další ovocnáři. Někteří tak zvažují, že sady otevřou alespoň pro samosběry.

Spustit audio