Někteří sadaři z Olomouckého kraji sčítají škody po mrazech z posledních dní. Ublížily hlavně meruňkám

Výrazné ochlazení ke konci minulého týdne potrápilo některé pěstitele meruněk. Stromy už předtím začaly kvést a teploty pod bodem mrazu jim mnohde ublížily.

Třeba v Králové na Olomoucku teplota v noci na pondělí klesla na minus šest stupňů Celsia. Tamní sadař Pavel Vodseďálek teď začal s prvním mapováním škod.

„Když se podíváme, tyto blizny jsou zmrzlé. Na celém stromku je to tak z padesáti procent. Tedy, z toho, co je vykvetlé. Poupata, která jsou ještě zavřená, tak tam je to dobré, tam to ještě přežilo,“ ukazuje pěstitel Pavel Vodseďálek.

„Poupata, která jsou ještě zavřená, tak tam je to dobré, tam to ještě přežilo.“
Pěstitel Pavel Vodseďálek

S následky mrazů se Vodseďálek poslední dobou potýká v podstatě každé jaro. „Poslední dobou je to každý rok, což je pro nás velmi limitující. Z meruněk jsme poslední dobou sklidili tak pět procent. Ve švestkách, kterých máme 26 hektarů, sklízíme poslední čtyři roky jen okolo deseti procent,“ dodává Vodseďálek.

Se zjišťováním škod po mrazech začne v průběhu tohoto týdne i skrbeňský pěstitel Marcel Špaček. „Nějaký vliv to určitě mít mohlo, do týdne budeme vědět úplně přesně, jak na tom jsme,“ říká Špaček.

Jiní sadaři v regionu ale měli štěstí a mráz jejich meruňkám, ale třeba ani švestkám, neublížil.

Spustit audio