Někteří středoškoláci na Moravě se učí současné dějiny podle nové multimediální učebnice

11. září 2013

Do středních škol na střední a severní Moravě putují v těchto dnech nové učebnice soudobých dějin. Multimediální učebnici s interaktivními doplňky a mapami včetně stostránkového komiksu garantovali odborníci z olomoucké filozofické fakulty.

Do projektu se zapojilo 50 středních škol v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Nové učebnice čekají také na Slovanském gymnáziu v Olomouci. Podle učitelky dějepisu Ivany Žádníkové je využije také v seminářích s letošními maturanty.

„Ve třetím nebo čtvrtém ročníku se učí celé 20. století. Nejen české a československé dějiny, ale světové dějiny. Tudíž na české a československé dějiny tam nebylo tolik prostoru, hlavně na poválečné období,“ říká Žádníková.

Jde podle ní o to, aby studenti pochopili, co to byl totalitní systém. „Myslím, že tento projekt má obohatit výuku a je možné ji uplatnit i v seminářích,“ dodává Žádníková.

Komiks i učebnice vyjdou v nákladu 2500 kusů, k dispozici jsou i webové stránky projektu, kde jsou interaktivní mapy a pracovní listy pro výuku. V jedenáctičlenném autorském týmu jsou zástupci několika kateder filozofické fakulty, univerzitního archivu, Vlastivědného muzea, Slezského zemského muzea v Opavě a Ústavu pro studium totalitních režimů.

autor: bam
Spustit audio