Lesy obcím na Jesenicku vydělávaly, kvůli kůrovci teď potřebují investice

26. únor 2019

Zvuk motorových pil, těžká lesní technika v lesích. Ani zima nepřerušila na Jesenicku kácení stromů. Kůrovec už v regionu zlikvidoval stovky hektarů obecních lesů. Smrky mizí například v okolí Vidnavy nebo Zlatých Hor. Obě samosprávy tak přišly o příjmy, se kterými každoročně počítaly. Teď si začínají dělat rezervy.

Stroje v městských lesích Zlatých hor neutichly ani přes zimu. Kůrovec tu napadl už asi dvě třetiny všech smrků, odhaduje správkyně lesů Jaroslava Čechová, se kterou jsem teď v terénu poblíž státních hranic. Právě ukazuje dřevorubci místo, odkud musí technika odvézt zbytky vyvrácených stromů.

Za poslední tři roky vykácely ZH přes 50 tisíc stromů. A je možné, že zmizí i ty zbývající. Pro samosprávu to znamená jediné, přijde podle Jaroslavy Čechové o pravidelný příjem peněz. „Určitě. Letošní rok byl posledním, kdy jsme měli vyrovnaný rozpočet,“ dodává Čechová.

„Byla doba hojnosti, takže určitě jsou nějaké prostředky, které jsme z lesa dostali, tak je tam musíme vrátit,“ doplňuje už od stolu ve své kanceláři nezávislý zlatohorský starosta Milan Rác. „Největší problém vidím na lesních cestách a místních komunikacích. Toto budou investice, které půjdou na úkor jiných investic,“ dodává Rác.

I v okolí Vidnavy jsou namísto zelených lesů rozsáhlé holiny. Na zalesnění bude letos město potřebovat několik milionů, upřesňuje tamní nezávislý starosta Rostislav Kačora.
„Máme plán, že město Vidnava nedostane milion korun z lesa, ale bude doplácet čtyři miliony na pěstební činnost. Nebudeme si moct dovolit peníze, které bychom použili a opravu kanalizace, vodovodu a dalších potřebných věcí,“ vysvětluje Kačora.

Kůrovec řádí i v České Vsi. A i tam se ve velkém těží. Tržby jsou zatím vysoké, časem se ale podle nezávislého starosty Petra Mudry změní. „Původní plán byl, že dalších dvacet let ty lesy budou vydělávat. Nyní už víme, že do tří let začnou prodělávat a právě si tvoříme rezervy na budoucí obnovy,“ popisuje Mudra.

Obce ale mají ještě jednu obavu. Že vykácená území nebude čím zalesňovat. Sazenic je nedostatek. „Sazenice nejsou,“ dodává Rostislav Kačora s tím, že se Vidnava možná vrátí k obnově své kdysi zrušené lesní školky a bude si mladé stromky pěstovat sama.

autor: aja
Spustit audio