Některým provozovatelům skicenter kompenazace od Ministerstva průmyslu a obchodu nestačí. Chybí i prostředky na investice

24. březen 2021

O kompenzace za uzavřená lyžařská střediska během koronavirové epidemie se na Ministerstvo průmyslu a obchodu obrátilo bezmála 280 subjektů. Byli mezi nimi podnikatelé i spolky či zájmová sdružení a celkově podle mluvčí rezortu žádali o 855 milionů korun. O podporu projevila zájem i většina provozovatelů skicenter v Jeseníkách.

Skiareál v Branné na Šumpersku (ilustrační foto)

„Zadlužený jsem byl, teď jsem dvakrát tolik,“ tak hodnotí uplynulou zimu Rostislav Procházka z Branné na Šumpersku. Lanovka v jeho areálu byla v provozu pouhý týden. Kompenzace od státu už mu došly. Asi milion korun. Na pokrytí provozních nákladů by potřeboval třikrát tolik. „Kompenzace dost mizerná, investice budou slabé,“ dodává Procházka.

Peníze dostal už i Reinfried Neubauer, který provozuje lanovku na nedalekém Ramzovském sedle. Během sezóny se vůbec nerozjela. „Padesát procent z nákladů, to je akorát na zaplacení elektřiny, nafty a zaměstnanců. Ale z čeho budeme fungovat celý rok, to nevíme. Všechno bude stát,“ uvedl Neubauer.

Skiareál v Branné na Šumpersku (ilustrační foto)

Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo rozhodnutí už u většiny žádostí. Posledních několik desítek aktuálně úředníci podle mluvčí rezortu Štěpánky Filipové vyhodnocují. „Žádosti v programu pro uzavřená lyžařská střediska se mohly začít vyplácet v okamžiku, kdy program získal notifikaci evropské komise. Výplaty tedy začaly minulý týden a Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá, že vše vyplatí nejpozději příští týden,“ přiblížila Filipová.

Podmínky pro získání podpory byly podle prezidenta Asociace lanové dopravy Jakuba Juračky jasné. Lepší se vyjednat nepodařilo. „Zásadní bylo to, že Ministerstvo financí řeklo, že neproplatí víc než padesát procent průměrných nákladů za poslední dvě zimy,“ řekl Juračka.

Na peníze z programu netrpělivě čeká i majitel lyžařského střediska Miroslav v Lipové Lázních Miloš Hladký. „To, co z toho vyjde, to je k smíchu. Nemáme nárok, abychom se tímto odškodnili,“ uvedl Hladký.

O dotace si požádal i František Kaštyl, který vlastní areál v Petříkově. Každá koruna se podle něj počítá. „Každá koruna je lepší než nic,“ řekl František Kaštyl, jediný z oslovených podnikatelů, jehož areál těží i z letní sezóny. Příjmy z bobové dráhu by mu mohli část ztrát za příznivých podmínek pokrýt.

autor: aja
Spustit audio