Nemám, nemůžu splácet – těžké, ale důležité přiznání

7. březen 2016
Právní poradna

Platební neschopnost je situace, do které se dostává spousta lidí. Právníci říkají, že nejčastější formou řešení bývá bohužel strčení hlavy do písku. Vyčkávání, že se všechno vyřeší tak nějak samo, případně že se na problém zapomene. Realita je jiná a dluhy každého doženou.

Insolvence je „neschopnost dostát peněžitým závazkům". Zjednodušeně se jedná o poměrné uspokojení věřitelů z dlužníkova majetku za situace, že dlužník není reálně schopen své dluhy a splácet.

„Obracejí na nás obě skupiny lidí, jak věřitelé, tak dlužníci. Obě skupiny potřebují právní poradenství této oblasti. Dlužníci v rámci zpracování insolvenčních návrhů, nebo ze strany věřitelů v rámci přihlášek do insolvenčního řízení a jejich následné zastupování,“ říká přerovský právník Jakub Jančovič.

Osvěta je určitě lepší u věřitelů, u dlužníků je to obecně horší. Problematickou situaci řeší pozdě. Zákon říká, že dlužník je v úpadku, pokud má více věřitelů, tedy minimálně dva, peněžité závazky po dobu delší třiceti dnů po lhůtě splatnosti a tyto závazky není schopen splnit. Nachází se v platební neschopnosti.

„Kolik procent může z nezabavitelné částky zabavit insolvenční správce?“ ptal se pan Hubálek z Olomouce.

Ze slov právníka Jakuba Jančoviče vyplynulo, že z hlediska příjmů existuje právní úprava, která vypočítává nezabavitelnou částku a zbývající část, která je nad rámec jde ve prospěch toho insolvenčního správce, pokud se bavíme o oddlužení.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.