Němí svědci historie: Kostel sv. Jiří v Nákle

7. červenec 2013

Náklo je důležitá zemědělská obec na cestě z Litovle do Olomouce. Byly zde objeveny významné archeologické nálezy z pravěku. Patří k nejstarším osadám v okolí, první písemná zmínka pochází z roku 1078.

Spousta z nás se sem chodí v létě koupat na zdejší velkou pískovnu. K rekreaci využívali vesnici už premonstráti z kláštera Hradisko, kteří tu navštěvovali svůj letohrádek.

Později se ze zámečku stala fara. Dva husí krky obsažené v erbu a poté ve znaku obce souvisí s pověstí o nahlas kejhajících husách, které kdysi zachránily zdejší tvrz.

Kostel sv. Jiří, na který se v pondělí 1. října zaměříme, je na Střední Moravě výjimečný tím, že je postavený na vyvýšené opevněné ostrožně.

Jeho dominantou je věž s renesanční atikou. Na věži jsou zavěšeny dva zvony a umístěny také cimbály napojené na zrekonstruovaný hodinový stroj. Kolem kostela se rozkládá prostor bývalého hřbitova s pozůstatky několika náhrobků. Do areálu vstupujete bránou z mořských korálů.

Více se dozvíte v cyklu Němí svědci historie v pondělí 8. července.

autoři: Ján Kadlec , Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.