Němí svědci historie v Klužínku

Malá vesnice Klužínek je od roku 1964 osadou Hvozdu. Leží na Budětské pláni v prohbí Klužínského potůčku 3,5 km severovýchodně od Konice. Klužínský potůček ústí do Pilávky, která tvoří východní hranici katastru. Dnes je to malá osada, zčásti chalupářská, bez obchodu, hospody a školy.

Katastr Klužínku má tvar kosočtverce směřujícího k jihovýchodu. Je tvořen převážně poli a loukami, které byly dříve zamokřené. Na okrajích katastru rostou lesy. Okolní kopce jsou zdobeny četnými kamenicemi – hromadami kamení shromažďovanými po staletí z chudičkých polí.

Najdeme tu zvonici a kamenné kříže, litinový kříž i sochu Panny Marie Lourdské. Stávaly tu i dva dřevěné kříže, které byly v minulosti rituálně spáleny.

Zaujme i neobvyklý pomník obětem světové války, vepředu s fotkami osmnácti padlých mužů a mladíků, s kamennou vázou a kovovou kytkou na vrcholu.

Klužínek - Pomník padlým ve světové válce

Více o zdejších památkách a jejich příbězích se dozvíte v dalším dílu cyklu Němí svědci historie v pondělí 3. března a přidáme také další variantu pověsti O spálené Mandě.

autoři: Ján Kadlec , Aleš Spurný
Spustit audio