Němí svědci historie v obci Kladky

3. červenec 2014

Kladky leží v nejzápadnější části prostějovského okresu na hranici Olomouckého a Východočeského kraje. Podle pověsti je založili dva bratři, z nichž jeden kvůli porušení závazku zabil toho druhého.

Pak se dal na pokání a odešel do Říma. Jiným důvodem starého názvu obce je prý to, že se stejně jako Řím rozkládá na sedmi pahorcích. Název Roma je zmíněn v roce 1320 a český název Kladky se objevuje až v roce 1671. Odkazuje údajně k prvním stavbám ve vsi, které byly postaveny z malých klád.

U velkého panského dvora v místě zvaném Vyšehrad se zastavovali v zájezdní hospodě formani jedoucí po Rudné cestě. Další památkou a dominantou obce je novorománský kostel sv. Cyrila a Metoděje postavený v letech 1867 – 1871. Jeho stavba v sobě zahrnuje i původní menší kostelík sv. Mikuláše. Vzhledem k tomu, že Kladky byly centrem farnosti, najdeme v zástavbě i v okolí obce řadu křížů.

Kladky - kostel

Za kostelem na hřbitově ve svahu stojí kamenný kříž, který je chráněn jako nemovitá kulturní památka. Z kopce Zahálkovy Skalky vysokého 610 m.n.m. je pěkný výhled do kraje a vede sem i lyžařský sem vlek. Více se dozvíte v našem pondělním cyklu Němí svědci historie.

autoři: Ján Kadlec , Aleš Spurný
Spustit audio