Němí svědci historie: Velký Újezd

20. říjen 2013

Máme za sebou krásný slunečný víkend, ale podzimní sychravé počasí už se hlásí, a proto ukončíme naši cestu po cyklostezce z Olomouce do Velkého Újezdu.

Zastavili jsme se na ní v Bystrovanech, ve Velké Bystřici, v Přáslavicích, Kocourovi a Daskabátu. Zmíněné předešlé díly najdete v našem webovém archivu.

V pondělí 21. října nás tedy čeká procházka městečkem s pěkným okolím a spoustou památek. V roce 1785 tu byla zřízena poštovní stanice na nové císařské silnici postavené z rozhodnutí Josefa II., která zkracovala cestu z Olomouce směrem na Lipník, Hranice a dále do Krakova.

Poštovní dostavníky tu přepřahaly, opodál se vybíralo mýto a v blízkém zájezdním hostinci mohli přespávat cestující. Budova pošty je dnes kulturní památkou a dochovala se i stavba hospody. Na boční straně kostela sv. Jakuba Většího z roku 1751 najdeme náhrobek ruského titulárního rady, který tu svou cestu ukončil, když v září roku 1823 podlehl zápalu plic.

Velký Újezd - poštovní stanice

Za presbytářem je v hrobce uloženo 21 ostatků šlechtického rodu Podstatských z Lichtenštějna, ti vlastnili zdejší panství a nechali chrám vystavět. Opodál stojí také přemístěný kříž jetelového typu, který připomíná havárii koňského povozu, při níž nedošlo k usmrcení poddaných.

Další drobné památky najdeme v okolní krajině. Více se dozvíte v cyklu Němí svědci historie v 8:50 a v 15:40 a také v našem ranním vysílání od historika Jána Kadlece.

autoři: Ján Kadlec , Aleš Spurný
Spustit audio