Nemoc covid-19 dočasně zhoršuje kvalitu spermií. Negativně se podepisuje na jejich pohyblivosti

26. červenec 2021

I po mírném průběhu nemoci covid-19 má část mužů horší tzv. spermiogram než před ní. Opakovaným měřením to zjistili experti olomouckého a brněnského centra asistované reprodukce. Zhoršenou kvalitu, která se projevuje v nižší pohyblivosti, ale spermie mají jen dočasně.

Androložka Kateřina Jarošová mi v laboratoři centru asistované reprodukce v Olomouci na počítači ukazuje. „Tady vidíme tabulku zhruba 180 pánů, kteří přišli na vyšetření spermiogramu. Tady vidíme zhoršení po prodělání covidu. Došlo k rapidnímu snížení pohybu až o 50 procent, takže jsme začali zjišťovat, jak to vzniklo, a zjistili jsme, že to dělá ten covid,“ přibližuje Jakošová.

Boj s onemocněním, ať má jakýkoliv průběh, totiž podle Jarošové tělo vyčerpá. „Vyčerpává je tím způsobem, že jsou použité na imunitu a boj s covidem a právě už nezbývají na ostatní parametry v těle,“ přibližuje androložka. Naštěstí by nemělo jít o trvalý stav, po několika měsících by se situace měla zlepšit. „Doporučujeme pánům, aby doplnili veškeré minerální látky, jako je selen, zinek, vitamíny E, D, C. Tím se to doplní a dojde k obnovení toho pohybu a k možnosti přirozeného otěhotnění,“ uklidňuje Kateřina Jašorová.

Vliv covidu na kvalitu spermiogramu překvapil Štěpána Machače - předsedu sekce asistované reprodukce gynekologicko-porodnické společnosti. „Vím, že pokud má někdo akutní selhání ledvin, nebo akutní zápal plic. To znamená onemocnění, se kterými se zdravé tělo těžko vypořádává. U onemocnění covidem jsem to až tak nečekal. Měli to i muži, kteří neměli těžký průběh, ale na těch spermiích se to projevilo,“ popisuje Machač.

Podobného trendu si podle Machače všimli i na dalších klinikách v Česku, všude ale pouze u mužů. „U žen toto nevidíme. Nevidíme, že by se hůř vyvíjela embrya, nevidíme, že by bylo méně zralých vajíček, nevidíme, že by nám méně žen otěhotnělo,“ doplnil Machač. U žen má na plodnost na rozdíl od mužů největší vliv především věk. Počet vajíček je dán geneticky a jejich kvalita se zhoršuje se stoupajícím věkem.

autor: bas
Spustit audio