Nemoc typická pro seniory začíná být hrozbou i pro mladší ročníky. Jaká je prevence před demencí?

21. březen 2023 08:10

Zapomínání a demence má různé podoby i příčiny. Většinou se týká lidí nad 65 let. Nemusí tak tomu být ale vždy. Podle České alzheimerovské společnosti se až u 10 procent lidí vyskytuje tzv. časná forma Alzheimerovy choroby. U ní se příznaky můžou objevit už ve 30 letech.

Nárůst případů demence v mladším věku potvrzuje i analýza Maastrichtské univerzity z roku 2021. Vychází z porovnání více než 70 výzkumů především na pacientech ze Spojených státech amerických. Srovnává počty onemocnění demencí v letech 2013 a 2017. Ve věkové kategorii 30 až 44 let byl nárůst o téměř 400 procent, zatímco u lidí nad 55 let o víc než sto procent.

V konkrétních číslech už ale tento nárůst podle fyzioložky Ivany Fellnerové z olomoucké univerzity nemusí být tak hrozivý. „V roce 2013 byl diagnostikován jeden člověk na 10 tisíc obyvatel a v roce 2017 4 lidé na 10 tisíc obyvatel s nějakou formou demence,“ uvádí Fellnerová.

Co může urychlit nástup demence?

Podle ní se totiž lidé této chorobě častěji preventivně věnují, zlepšuje se lékařská péče a zvyšuje se i aktivní věk, dnes až do 70 let. Nástup demence může urychlit nedodržování správné životosprávy, nedostatek spánku, kouření a drogy včetně alkoholu.

Jako prevence funguje nejen procvičování paměti, ale také kvalitní a vyvážená strava a nepřejídat se. „Trošičku omezit cukr, ale není potřeba vyřazovat nějak paranoidně,“ uvádí. Zcela zásadní je pohyb. „Je zajímavé, že náš mozek tvoří z hlediska objemu asi jenom dvě procenta hmotnosti těla, ale spotřebuje 20 až 25 % kyslíku živin,“ dodává Fellnerová.

Je zajímavé, že náš mozek tvoří z hlediska objemu asi jenom dvě procenta hmotnosti těla, ale spotřebuje 20 až 25 % kyslíku živin.
Ivana Fellnerová, fyzioložka

Proti demenci podle fyzioložky Ivany Fellnerové účinkuje také výuka cizích jazyků i ve starším věku, psaní rukou nebo hra na hudební nástroje. Zkrátka vše co spojuje jemnou motoriku s mentální námahou.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio