Nemocné ledviny nebolí, důležitá je proto prevence. V rámci Světového dne ledvin je vyšetření zdarma

8. březen 2018

Ledviny jsou jedním z mála orgánů, jehož nemoc nebolí. O problému se velká část pacientů dozví až ve chvíli, kdy jim orgán definitivně selže. Na to se snaží upozornit Světový den ledvin, který připadá právě na dnešek. Paní Kateřina s onemocněním ledvin bojuje už osm let.

„Vůbec jsem netušila, že bych mohla mít problémy s ledvinami. A ani jsem neslyšela, že by byly ledviny tak potřebné, když to tak řeknu, ale bez nich se člověk nehne. To je jak bez srdce nebo bez mozku,“ říká paní Kateřina z Uničovska.

Před osmi lety s manželem plánovali druhé dítě. Při preventivní prohlídce lékař zjistil, že má nemocné ledviny. Místo v porodnici tak mladá žena skončila na dialýze. „Nejdřív dvakrát a pak až třikrát za týden, protože se to pořád zhoršovalo. Ze začátku jsem měla 2,5 hodiny, to ještě šlo, ještě ty ledviny pracovaly, a pak až 4 hodiny,“ vypráví.

Jenže ani to nepomohlo a paní Kateřina podstoupila transplantaci. Na ledvinu od dárce čekala rok. Pomoc rodiny totiž odmítla. „Já jsem nechtěla. Byli buď mladší, nebo starší, ale mají svoji rodinu. Kdyby se něco stalo, i když je to nepravděpodobné, tak mají svoji rodinu a nechtěla jsem jim hatit plány,“ vysvětluje.

Těhotenství po transplantaci je risk

Po dohodě s lékaři Kateřina znovu otěhotněla. Podle primářky olomouckého hemodialyzačního střediska Mariky Goluchové je to po transplantaci risk. „Pacientka po transplantaci bere spoustu léků, které snižují imunitu. To těhotenství klade na organismus další nároky a ne vždy to dopadne dobře. Musí to být spolupracující pacientka jako paní Katka,“ uvedla primářka.

Pacienti na dialýze v olomouckém hemodialyzačním středisku

Mladá žena podobně jako většina pacientů na dialýze doplatila na to, že nemocné ledviny nebolí. „Podle statistik celosvětové zdravotnické organizace 195 milionů žen na světě trpí chronickým selháním ledvin a asi 600 tisíc žen ročně na toto onemocnění umírá,“ dodává Goluchová.

Na význam prevence se snaží upozornit Světový den ledvin, který každoročně připadá na druhý březnový čtvrtek. Některá dialyzační střediska a nefrologické ambulance dnes proto nabízejí lidem vyšetření zdarma.

autor: mot
Spustit audio