Nemocnice Šternberk omezila vstup do areálu a odložila operace

16. březen 2020

Nemocnice ve Šternberku na Olomoucku dnes kvůli riziku nákazy novým typem koronaviru omezila vstup do svého areálu. Dovnitř budou vpuštěni pouze pacienti s akutními zdravotními problémy. Nemocnice zároveň omezila operace a zrušila provoz všech odborných ambulancí a poraden. Vedení Nemocnice Šternberk to dnes oznámilo na sociálních sítích.

Potvrzená nákaza koronavirem u jednoho z pacientů na interním oddělení v nemocnici ve Šternberku na Olomoucku o víkendu poslala do karantény celkem 31 tamních zdravotníků. Mluvčí nemocnice Radka Miloševská dnes ČTK řekla, že v karanténě zůstává 31 zaměstnanců. "Výsledky testů zaměstnanců, které už máme k dispozici, jsou negativní," uvedla Miloševská. Přesný počet negativních testů zatím nezveřejnila.

Onemocnění COVID-19 se prokázalo i u lékaře urgentního oddělení Fakultní nemocnice (FN) v Olomouci. Do karantény museli jeho pacienti i personál. Lékař se před týdnem vrátil z Řecka. Urgentní příjem zatím dál funguje. Karanténa byla kvůli tomu vyhlášena u desítek pacientů a lékařů, kteří s ním byli v přímém kontaktu. Výsledky testů zatím nebyly zveřejněny. Také FN Olomouc o víkendu zrušila plánované neakutní operace. Důvodem je ochrana zaměstnanců i pacientů a také úspora pracovních sil.

autoři: Martin Dostál , tos | zdroj: ČTK
Spustit audio