Nemocnice v Olomouckém kraji mají pro pacienty s koronavirem vyčleněno přes sto lůžek a další postupně přibývají

6. říjen 2020

Situace není jednoduchá, zatím ji ale zvládáme. Tato slova zní v poslední době z nemocnic, které přijímají v Olomouckém kraji k hospitalizaci pacienty s koronavirem. Aktuálně pro ně mají v regionu vyčleněno přes sto lůžek a další postupně přibývají.

Ještě před několika týdny končili v Olomouckém kraji pacienti s těžším průběhem nemoci covid-19 ve dvou zdravotnických zařízeních. V olomoucké fakultní nemocnici a na infekčním oddělení v Prostějově. Počet hospitalizovaných se ale v regionu každým dnem zvyšuje a zmíněným zařízením proto musí pomoct další. Speciální covidové oddělení otevřel například i Odborný léčebný ústav v Pasece.

„Sanitka přiveze pacienta přímo přes vstupní dveře, kde jsou do výtahu, který je umístěn pár metrů a jedou přímo na to oddělení, takže je to mimo jakýkoliv provoz ústavu,“ popisuje u vstupu do budovy se speciálním covidovým oddělením ředitelka léčebného ústavu v Pasece na Olomoucku Zdenka Polzerová. Pacienty s koronavirem, kteří nevyžadují akutní péči, tu začali přijímat v pondělí. Připraveno pro ně mají 10 lůžek. „Vzhledem k vytíženosti kapacit v okolních nemocnicích předpokládáme, že do konce týdne by mohlo být to oddělení i zaplněné,“ dodává Polzerová.

V minulém týdnu otevřela dočasné infekční oddělení s dvaceti lůžky i nemocnice v Šumperku. A také to se rychle plní. „V současné chvíli je oddělení naplněno asi ze dvou třetin. Počty pacientů se mění ne ze dne na den, ale v podstatě z hodiny na hodinu,“ říká mluvčí šumperské nemocnice Hana Hanke. Zařízení proto shání brigádníky z řad mediků nebo vysloužilých zdravotníků, kteří by pomohli v běžném provozu.

 Situace se velmi rychle zhoršila i podle Martina Svobody, ředitele olomoucké vojenské nemocnice. Tamní covidové oddělení začalo fungovat v pátek. „Je pravda, že oddělení se zaplnilo v podstatě za dva dny, což se na jaře nestalo. Takže poptávka je mnohem větší, protože absolutní čísla lidí v regionu, kteří jsou postiženi covidem, jsou mnohem větší než byly na jaře,“ popisuje Svoboda.

Přesto zástupci zdravotnických zařízení v regionu ujišťují, že vše zvládají. A v případě potřeby je možné kapacity pro pacienty s koronavirem dále navýšit.

Spustit audio