Neobyčejná zřícenina se šenkem a krásným výhledem. To je Nový hrad u Blanska na jižní Moravě

10. srpen 2021

Úchvatný výhled do adamovského údolí, historický šenk, ale také něco málo z dob minulých nabízí zřícenina Nového hradu u Blanska na jižní Moravě. Čas od času se tam pořádá historický jarmark a místo si občas vybírají i skupiny středověké hudby pro své videoklipy. Díky poloze v samém srdci přírodní rezervace je návštěva Nového hradu pěkným tipem pro aktivní výletníky a milovníky přírody. Autem se k němu ale nedostanete.

Asi dvě stě metrů po hřebeni severozápadním směrem od Nového hradu stával tak zvaný Starý hrad. Dlouho se nevědělo, zda oba hrady tvořily jeden komplex nebo Nový hrad vznikl až po zániku toho Starého. Nakonec vyhrál názor, že Nový hrad, pravděpodobně z přelomu 13. a 14. století, byl později přistaveným předsunutým opevněním Starého hradu. Ten zanikl zřejmě koncem třicetileté války.

Když si hrad přebíral současný správce Robert Kraft, byla to jen ruina. Z mobiliáře se nedochovalo vůbec nic. Za tři desetiletí se ale podařilo obnovit jeden palác, šenk, tři věže a zpřístupnit malé sklepení, které je dnes expozicí tortury. Vše, co návštěvník na hradě uvidí, jsou tedy nepůvodní exponáty, nádech historie ale příjemně dokreslují. K vidění je třeba řada obranných kanónů, výbava zbrojnošů a v jedné z věží je také trůn s dřevěným panovníkem. Zdi šenku jsou pak vyzdobeny krásnými historickými malbami současné autorky.

Zpřístupněno je také malé sklepení

Cesta k hradu

Nový hrad je jednou z památek, pro jejíž návštěvu je třeba se trochu projít. Leží totiž uprostřed přírodní rezervace, a tak jediná možnost, jak se k hradu dostat, je pěšky nebo na kole. Nejlepší je přijet do Adamova vlakem či autobusem. Od železniční stanice Adamov-zastávka vede zelená turistická trasa dva kilometry kolem řeky Svitavy a pak asi 1,5 kilometru do kopce.

Druhá možnost je z hlavní silnice na Blansko po červené trase dlouhé něco přes kilometr s převýšením 154 metrů. Tam je ale minimální možnost parkování. Hrad je otevřený pouze o víkendech mezi 10. a 17. hodinou. Sezóna začíná, jakmile na jaře poleví mrazivé počasí, a končí opět s příchodem prvních podzimních mrazíků.

Spustit audio