Neosvícené památky nebo omezení osvětlení na hřbitově. V Hranicích dál hledají způsoby, jak ušetřit za energie

25. leden 2023 16:50

Napilno mají v těchto dnech elektrikáři hranické městské firmy Ekoltes. Dostali za úkol upravit několik desítek elektrických rozvaděčů tak, aby po osmé hodině večer nebyly ve městě nasvícené památky nebo třeba zámecká zahrada a hřbitov. Důvodem je snaha vedení radnice ušetřit za elektřinu. Ročně by se mohlo jednat až o 110 tisíc korun.

Michal Vincker, šéf elektrikářů společnosti Ekoltes, otevírá speciálním klíčem elektrický rozvaděč pro osvětlení městského hřbitova. Je to velká bílá skříň umístěná na hřbitovní zdi. Plná drátů, krabiček a spínačů.

„Instalujeme časový spínač, který omezí svícení doby hřbitova, který bude svítit pouze v době provozu. To znamená, že se rozsvítí někdy odpoledne, když se setmí, po zavírací dobu, což je v osm hodin večer,“ přibližuje Vincker.

Omezení svícení už je dokončené pro památky v centru - v noci nesvítí zámek, synagoga, kostel ani zámecká zahrada. Na časovače už teď zbývá napojit jen světelné informační tabule. „Máme v plánu to dokončit do konce ledna. Teď nás ale trápí nemocnost, tak je možné, že se to třeba o 14 dní posune,“ zmiňuje Vincker.

Na ulicích se v nočních hodinách omezila intenzita osvícení

Další úsporu by ve vybraných ulicích mělo přinést i snížení příkonu světel o 50 procent. „Co se týká ulic, nepřistoupili jsme k úplnému zhasnutí. Už teď dochází pouze k poklesu intenzity osvětlení. Dochází k němu až od půlnoci do nějakých ranních hodin,“ vysvětluje starosta Daniel Vitonský z hnutí ANO.

Město navíc letos připravuje i výměnu sodíkových světel za led světla. Tato investice přijde zhruba a 17 milionů korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio